[menu]  [ddh] laatste update: 2 mei 2013
 
 
(Dringend) Linux beheerders gezocht

Zie ook: Details nieuwe server, Achtergrondinfo nieuwe server en Vrijwilligers welkom!
 
 
dDH is een onafhankelijk, non-profit internet platform, opgericht in 1995. We hebben onze roots in de 'digitale steden'-beweging, die internet naar de gewone mensen bracht in Nederland.
 
dDH heeft haar eigen, superzuinige server, draaiend onder Debian Linux. Voor onze 'deelnemers' hosten we websites en mailing lists en zij betalen naar draagkracht mee aan de onkosten.
Samen houden we ons platform in de lucht en zijn 100% baas op eigen harddisk. Daardoor kunnen we snel inspelen op de actualiteit, brede, niet organisatie-gebonden websites verzorgen en nieuwe initiatieven ontwikkelen.
 
Beheerders nodig
 
De server van dDH werd vele jaren beheerd door enkele (vrijwillige) professionals. Maar om redenen van gezondheid en tijdgebrek kunnen die dat niet eeuwig blijven doen. Dus hopen we dat nieuwe mensen deze belangrijke fakkel willen overnemen.
Niet onbelangrijk voordeel voor een nieuwe vrijwilliger: van onze 'oude rotten' is het nodige te leren.
 
Interessant voor jou?
  • Je vindt het leuk om mee te werken aan een onafhankelijk internetplatform, wat sinds 1995 z'n eigen broek ophoudt en waar o.a. zaken als vrij verkeer van informatie, privacy en duurzame ICT hoog in het vaandel staan
  • Je bent in voor eigenwijze, nieuwe werkwijzen, zoals onconventionele, energievriendelijke manieren om spam te lijf te gaan
  • Je staat kritisch tegenover de steeds grotere rol van ICT in de samenleving en wilt graag meewerken aan maatschappelijk gewenste innovatie
Zo steekt de dDH-server in elkaar
  • Draait op Debian Linux (met Apache/Exim/Mailman) en staat in colocatie bij Serveo op Schiphol Rijk
  • Is in principe vrij eenvoudig: Websites, mailing lists, E-mail aliases en slechts een paar E-mail accounts
  • 2 harddisks in softwarematige RAID1 met LVM partitiebeheer
  • Superzuinig, gebruikt slechts 12,5 watt gemiddeld
De klus
  • Het gaat vooral om het 'in de lucht houden' van de server, die voor een boel organisaties (NGO's) en mensen erg belangrijk is. Maar een server die met Debian Linux ook erg degelijk in elkaar gespijkerd is en meestal weinig onderhoud nodig heeft. Het leuke van het onderhoud zit vaak in het realiseren van faciliteiten die echt wat opleveren voor onze deelnemers
  • In samenwerking een deel van het beheerwerk oppakken is uiteraard mogelijk
  • Dagelijks werk, zoals updaten van websites en onderhoud van de mailing lists, wordt al gedaan door diverse vrijwilligers en deelnemers/organisaties. (Maar niemand zal bezwaar maken als je daar ook aan mee wilt werken :-)
  • Voor wie je het doet: De websites en de openbare mailing lists van onze deelnemers en onze eigen dDH-initiatieven
Erg handig is dat we voor alle hardware van de server reserve-onderdelen klaar hebben liggen en daarmee ook dingen off-line kunnen testen.
 
We kijken op dit moment ook naar mogelijkheden om wat minder afhankelijk te worden van technisch beheer, zoals een virtuele server (VPS) en een server van en/of beheer door de provider. Linux beheerders blijven echter in alle gevallen nodig.
 
Onze tegenprestaties
 
Beheerders kunnen, als tegenprestatie, eigen server faciliteiten onderbrengen op de dDH-server, mits die geen afbreuk doen aan de primaire functies.
Bepaalde vergoedingen, zoals reiskosten, zijn ook mogelijk.
 
Tot zo ver wat je weten moet.
Maar er is meer te weten als het je aanspreekt.

 
Hoezo, vrijwilliger bij dDH?
 
Het gaat inderdaad om (nog) onbetaald werk. En dat terwijl er zelfs een tekort is aan technische mensen in de ICT...
Toch hopen wij dat er ook onder technici en programmeurs nog idealisten te vinden zijn, die hun vakmanschap in willen brengen in een eigenwijs, onafhankelijk project. Een project waar niet de commercie, maar communicatie en de vrije verspreiding van informatie voorop staan.
En je bent niet alleen. Ook redactie en andere medewerkers doen onbetaald mee.
 
[slijmmode]
Kortom: Werken aan dDH is investeren in jezelf èn investeren in een uniek Internetplatform.
Eigen inbreng en ruimte voor creativiteit en experimenten.
En op maat: Je bepaalt zelf hoe veel tijd je spendeert, welke taken je oppakt en op welk gebied je ervaring wilt opdoen.
[/slijmmode]
 
Zin in een echte uitdaging? Neem contact op!
 
'Eeuwige knelpunten'
 
Al sinds de doorbraak van internet is er één overheersend probleem binnen media-initiatieven als dDH: (Te) weinig mensen voor onderhoud van servers, ontwikkelen van tools en databases, innovatie, Live-CD's for dummies, webmastering, beheer van mailing lists, etc. Dit zijn dé knelpunten die de ontwikkeling en zichtbaarheid van onafhankelijke en pluriforme nieuwe media sterk afremmen.
 
Omdat tegelijk ook zo veel initiatieven baat hebben of zelfs aangewezen zijn op platformen zoals dDH, vinden we dat we moeten proberen dit soort faciliteiten en media samen, op z'n minst gedeeltelijk, te professionaliseren. Met als doel dat belangrijke basisfaciliteiten, zoals een internet- server, tijdschrift, website, radio, mailing list of sociaal medium altijd blijft functioneren, ook als een vrijwilliger er even geen tijd voor heeft.
 
Daarnaast wil dDH samenwerking door media en mediamakers bevorderen binnen het initiatief AnderNieuws.Net. Daar heersen dezelfde problemen: Juist omdat (ook) mediamakers vaak overbelaste types zijn, lukt het niet op eigen kracht om de faciliteiten en samenwerking, waarvan ieder zou profiteren, op te bouwen.
 
Linux beheerders, programmeurs, webmasters en media-technici zijn de voorhoede die de weg moeten banen naar een grote verscheidenheid aan media- en communicatietools. Maar juist aan deze mensen is het grootste gebrek.
Al last van je geweten? Welkom bij dDH.
 

terug/back | menu | ddh