[menu]  [ddh] laatste update: 28 april 2013
 
 
Zuinige server voor dDH

Zie ook: Details nieuwe server, Linux beheerders en programmeurs gezocht en Vrijwilligers welkom!
 
De prijsvraag 'Verzin een logo en naam voor dDH's zuinige server' is afgerond, zie de uitslag.
 
 
Energiebesparing voor het klimaat
 
Energiebesparing, klimaatbescherming, duurzaam werken, het waren altijd al speerpunten voor dDH. En we slaan geen gek figuur: Internet servers gebruikten in 2005 gemiddeld al 257 watt en dat loopt elk jaar op. Sommige 'top-end' blade-servers gebruiken al bijna 6000 watt. Onze 'zeer ervaren' server (model 1995) was in gebruik tot eind 2009, gebruikte slechts 31,3 watt gemiddeld en voldeed nog steeds goed.
 
Het kan nog beter!
 
Toen Socia Media (waar de server stond) moest verhuizen, moest de server naar een 'datacentrum' en daar accepteren ze alleen servers in een z.g.n. 19 inch 'pizzadoos' behuizing, die in de standaard server rekken past.
Als we dan toch een nieuwe server moeten bouwen, doen we het meteen goed: nog zuiniger. En niet zonder reden. Het energieverbuik door computers en internet loopt immers fors uit de hand: In de VS werd in 2005 al 1,2% van alle stroom gebruikt door alleen internet servers en hun koeling. Wereldwijd groeit het energiegebruik door servers zo'n 16% per jaar. Dat komt omdat, net als gewone PC's, ook servers steeds krachtiger worden en steeds meer energie verbruiken. En helaas vragen maar weinig mensen zich af of dat ook echt nodig is. In de meeste gevallen is dat namelijk niet zo!
 
Zo gezegd, zo gedaan. De nieuwe server geberuikt 12,5 watt gemiddeld. Toch is dat krachtig genoeg, omdat onze websites en mailing lists helemaal geen zware server nodig hebben. En, nog belangrijker, omdat we bij dDH speciale technieken gebruiken om de overvloed aan spam en virussen buiten de deur te houden.
 
Spam en virussen vormen regelmatig al 90% of meer van alle E-mail verkeer. Dat betekent dat de infrastructuur en de servers voor E-mail berekend moeten zijn op een tien maal zo hoge belasting, dan dat eigenlijk nodig zou zijn voor onze normale E-mailtjes. Vervolgens moet de 'rotzooi' van de 'echte' E-mail gescheiden worden. Bij de meeste providers betekent dit dat de servers een fikse overcapaciteit nodig hebben om achteraf al die spam en virussen uit de normale E-mail te vissen, wat maar gedeeltelijk lukt.
dDH gebruikt al jaren een aantal slimme technieken om spam- en virusmailtjes grotendeels al 'bij de voordeur' tegen te houden. Dat betekent dat wij helemaal geen zware server nodig hebben om achteraf spam en virussen te verwijderen. En het betekent een grote vermindering van overbodig E-mail verkeer, wat zich ook direct vertaalt in energiebesparing.
 
Meer voordelen
 
Een eigen server in een datacentrum (colocatie) is een goedkopere oplossing, over enige tijd kunnen de lasten voor onze deelnemers omlaag.
We beschikken over veel meer bandbreedte dan voorheen, alle websites zijn sneller, er is weer volop ruimte voor nieuwe websites en nieuwe experimenten.
 
Kortom: De nieuwe server is goed voor het milieu, het klimaat en onze deelnemers. En een voorbeeld voor andere providers, die nu nog gewend zijn hun problemen op te lossen met zwaardere servers en een paar emmers nieuwe software. Met een onverantwoorde stijging van hun energieverbruik als gevolg.
 

terug/back | menu | ddh