Indiase boerin bij sorgumveld
 
TERREINWINST
  hoe kleine boeren uit het Zuiden
hun landbouw terugveroveren
 
Inhoudsopgave - Bestellen - Downloaden - Maandblad - Boeken  
 
Archief - Landbouwsite - Duurzaamsite - dDH - Links - Verder >>  
 
________    
____

door Joop Landman

10
 
"WIJ HEBBEN NIETS NIEUWS BEDACHT"  
 
interview met DDS-directeur Satheesh

 
Wat is de rol van de DDS bij de herintroductie van de traditionele zaden?
 
"De meeste NGO's zeggen dat ze boeren 'trainingen geven' en dat ze 'verfrissende ideeën inbrengen'. Zo zien wij onze rol niet. Wij gaan naar de mensen toe, praten met hen en zoeken naar hun kracht. Zij zelf ervaren hun huidige grote problemen als het falen van hun kennissysteem. Terwijl wij juist zeggen 'jullie kennis van de traditionele zaden en landbouwmethoden is juist jullie kracht'. Wij hebben niets nieuws bedacht en ook geen nieuwe ideeën van elders hier naartoe gebracht. Hooguit kan je zeggen dat de DDS de boeren bij elkaar gebracht heeft, hen gestimuleerd heeft dorpszaadbanken te beginnen en de stap te zetten tot het weer opnieuw gaan verbouwen van de traditionele gewassen."
 
 
Is de DDS een roepende in de woestijn? Staat zij alleen met haar visie?
 
"Wij zijn zeker geen geïsoleerde organisatie meer. Een paar jaar geleden vond bijna iedereen onze ideeën ouderwets en achterhaald. Maar neem bijvoorbeeld de officiële opening van het biodiversiteits-festival. Daar waren wetenschappers en lokale bestuurders die openlijk zeggen dat de lokale variëteiten zo belangrijk zijn, zoveel voedzamer en gezonder, beter geschikt voor de droge gebieden en goed te verkopen aan mensen uit de stad die genoeg hebben van resten bestrijdingsmiddelen in hun voedsel. Het is goed voor de grote boeren die in de tent zaten dat te horen. Een paar jaar geleden zouden ze er niet over gepiekerd hebben om naar zo'n bijeenkomst van ons toe te komen, waar de DDS met allerlei 'achterlijke ideeën' aankwam. Nu waren ze er en hoorden de mensen die zij belangrijk vinden allemaal hetzelfde verhaal vertellen: dat in het verbouwen van de lokale gewassen zoveel toekomst zit.
Veel boeren blijken onze ideeën geaccepteerd te hebben en zeggen onze kant op te willen. Dat is een intentieverklaring. Of ze die in actie gaan omzetten moet nog blijken."
 
Overigens gelooft Satheesh niet in een snelle verovering van de markt door de traditionele granen en gerechten. Daarvoor lijkt hem de (advertentie)kracht van de grote voedingsconcerns te groot. Het Indiase overheidsbeleid gericht op grootschalige, 'moderne', industriële landbouw kan in zijn ogen echter niet anders dan tot rampen leiden. De wal zal het schip keren. "Wij moeten dan laten zien dat de traditionele landbouw een reëel alternatief is." 1
 
 
In je toespraak in Yedakulapally had je het over een 'organisatie van gierstboeren'. Hoe zie je dat voor je?
 
"Tja, dat zal een nieuw soort organisatie moeten zijn. Maar laat ik eerst zeggen dat we onze twijfels hebben of een NGO boeren zou moeten organiseren. Ik denk van niet.
Toch is er organisatie nodig op verschillende niveaus:
1. in de dorpen, via bijeenkomsten zoals je gezien hebt;
2. tussen verschillende NGO's die in dezelfde dorpen actief zijn;
3. tussen NGO's die met dezelfde onderwerpen bezig zijn (bijvoorbeeld de Andhra Pradesh Coalition in Defence of Diversity);
4. nationaal (bijvoorbeeld de landelijke organisatie van biologische boeren in India, die onlangs opgericht is) en
5. internationaal (bijvoorbeeld de South Asian Network for Food, Ecology and Culture);
6. tenslotte zouden we ook met de grote Indiase boerenorganisaties moeten gaan samenwerken. Maar deze boerenvakbonden zijn tegenwoordig verlengstukken van politieke partijen."
 
 
Heb je enig idee waarom het bijzonder positieve en optimistische verhaal dat organisaties als DDS vertellen niet doordringt in het Westen? Eigenlijk is het zo simpel, zo overtuigend: het geschikte zaad is er nog, de benodigde kennis is nog voorhanden. Wat let ons om de traditionele landbouw te herintroduceren?
 
"Misschien is de reden wel dat het verhaal zo simpel is. Je stuit hier op een bepaalde opvatting over wetenschap. Echte kennis móet ingewikkeld zijn, daar moeten specialisten aan te pas komen. Het is in de ogen van veel mensen ondenkbaar dat eenvoudige mensen, ongeletterde boerinnen kennis hebben die van enige betekenis is. Toch beschikken zij wel degelijk over veel kennis, alleen is het niet de gebruikelijke, academische."
 
Bron
1. Fruits of Diversity - global justice and tradtional knowledge; Uwe Hoering; Church Development Service - EED; Bonn, 2002; pagina 16/17. terug
 
707
De boerinnen Sushee Lamma, Manemma en Anushuyamma uit Raipally hebben tientallen inheemse zaden in voorraad.
 
*          *           *

Verder naar het volgende hoofdstuk.
< Terug naar het begin van dit hoofdstuk.
<< Terug naar het vorige hoofdstuk of naar de inhoudsopgave.
 
 


_
___