Back to 'Hope' News Hope on the Balkans
News and Opinions
News

Stichting Bosna weer naar Roma-kinderen

  16 september 2000

  In Augustus konden we samen met onze partners in Tilburg een vrachtwagen naar Konjic in Zuid-Bosnie sturen. Hier komen nog steeds vluchtelingen terug en er is gebrek aan alles. Wij hadden deze keer erg veel meubels, maar ook matrassen etc.
  De kinderkledingbeurs in Eerbeek had weer een bijdrage gestort en ook van particulieren kregen we geld voor een transport. Voor de rit in september leende de firma Voskamp uit Hall ons weer twee aanhangers en expeditie Gerlach uit Zutphen verzorgde als altijd weer onze grenspapieren. De Wilhelminaschool verzamelde weer heel wat kinderkleding voor onze Romi. Een groot succes was ook de kindermarkt in Eerbeek. Kinderen, heel hartelijk dank voor al het leuke speelgoed enz. Jullie hebben de kinderen in Bosnie daar een groot plezier mee gedaan.

Kotoriba

  Met een groep van vier jeeps met aanhangers ging ik weer naar onze kinderen in Noord-Kroatie. Het was weer een stel fijne mensen, die zeer goed wisten, wat we gingen doen. We hadden vooral kinderkleding, schoenen, speelgoed, maar ook voedsel bij ons. We waren erg blij met de emmers soep. Met de inhoud van een emmer kan 160 liter soep gemaakt worden. Dus ideaal voor de scholen waar onze kinderen heen gaan. Ook voor de school met dubbel gehandicapte kinderen hadden een paar emmers meegenomen. Vredesplatform Hoogland had ons geld gegeven om voedsel voor de 17 families in Donja Dubrava te kopen.
  Tenslotte hadden we prachtige fietsen meegenomen voor de Roma-kinderen, die dit jaar naar een hogere klas gingen. En dat waren er nogal wat! Ik dus zo trots als een aap!
  Een van de deelnemers, die al erg vaak was mee geweest, had een grote, open aanhanger aangeschaft om meer spullen voor St. Bosna mee te kunnen nemen. Een ander had maar een “kaasje” meegenomen. Twaalf kilo. Helena, de “moeder” van mijn Roma-kinderen en ik gingen helemaal uit ons dak, toen we het zagen. Hoeveel sandwiches we daar mee kunnen maken. Het is een heerlijk gevoel, dat zoveel mensen uit het hele land helpen om voor onze kinderen te zorgen. Zonder deze hulp kunnen we weinig.

Plannen en wensen

  Dankzij een grote gift konden we weer, zoals beloofd, een vrachtwagen met vooral meubels naar Sultanovici bij Srebrenica sturen. Behalve “onze” meubels hebben de mensen daar helemaal niets. Elke stoel en tafel zijn daar heel hard nodig. Voorlopig kunnen we helaas geen vrachtwagens meer laten rijden, omdat het geld helemaal op is.
  Van de directrice van de school van onze kinderen kregen we het dringende verzoek om gymkleding en gymschoenen. Omdat dat ze dat niet hebben gaan ze niet naar de gymlessen en komen zo weer in een uitzonderingspositie t.a.v. de Kroatische kinderen. Dus verenigingen en scholen, wilt u s.v.p. kijken of u nog iets heeft. Het hoeft niet nieuw of mooi te zijn, als het maar goed is.
  We hebben alweer geld nodig voor een transport (u kunt giften aan ons van de belasting aftrekken). Ook hebben we behoefte aan meubels, sanitair, deuren, ramen, gereedschap en (kinder) kleding en schoenen. Zeep is van het grootste belang. Het papier is ook alweer uitgedeeld. Iedereen weer hartelijk dank voor zijn bijdrage.

  Kees Homans
  0575 562361. Bank 3161 86783
  Website www.ddh.nl/org/bosna
  Back to 'Hope' News | Hope on the Balkans