menu
spacer
 
| de duurzaamsite / nieuws 2006 |
 
 
 
Greenpeace dringt aan bij VROM op onderzoek kerncentrale Borssele
 
Persbericht van Greenpeace
 
Amsterdam, 4 augustus 2006 - Greenpeace Nederland dringt er bij het ministerie van VROM op aan zo snel mogelijk onderzoek uit te voeren naar de veiligheid van de kerncentrale in Borssele en de kernreactoren in Petten en Delft. Afgelopen week heeft een ernstig incident plaatsgevonden bij de Zweedse Forsmkark-1 kerncentrale waarbij de noodstroomvoorzieningen niet naar behoren functioneerden. Onderzoek door de Zweedse nucleaire autoriteiten heeft geleid tot stillegging van vier van de tien Zweedse kerncentrales. Naar aanleiding van dit incident heeft het Duitse ministerie van milieu een onderzoek ingesteld naar de Duitse kerncentrales. Greenpeace wil dat bij de geringste twijfel over veiligheid de Nederlandse kernreactoren stil worden gelegd.
 
"Borssele is geen koekjesfabriek, maar een nucleaire centrale", zegt Joris Thijssen, campagneleider nucleair van Greenpeace. "Wanneer er in noodgevallen geen elektriciteit beschikbaar is om de reactor af te schakelen kan dit een meltdown veroorzaken." Als de stroom uitvalt en de noodstroomvoorziening faalt, verliest de exploitant de controle over de reactor. Hierdoor is het niet meer mogelijk de reactor te koelen en dit kan tot een kernsmelting leiden. Een rapport van de nucleaire toezichthouder van de Verenigde Staten (NRC) gaf aan dat vijftig procent van alle meltdownscenario's begint met stroomuitval (1).
 
In een vorig jaar gepubliceerd rapport benadrukt Greenpeace de risico's van de noodstroomvoorzieningen en de veelvuldige problemen die de Verenigde Staten en Duitsland hiermee in hun kernreactoren hebben (1). Greenpeace ontdekte verder dat er vorig jaar juli dichtbij Nederland een zelfde soort incident als in Zweden plaatsvond, namelijk in de Belgische reactor Tihange-2. Tijdens een test ontbraken twee van de drie noodvoorzieningen (2). Finland had problemen met twee kerncentrales. De Finse nucleaire toezichthouder STUK zegt dat deze problemen opgelost zijn, maar het blijft onduidelijk of de stroomvoorzieningen in Finland bij noodgevallen werkelijk goed functioneren. "Een wereldwijd onderzoek naar de noodstroomvoorzieningen van alle 443 kerncentrales is dringend nodig", aldus Thijssen.
 
"Kernenergie is niet alleen gevaarlijk, maar ook uitermate onbetrouwbaar", zegt Thijssen. "Tijdens de Europese hittegolf afgelopen maand waren er veel problemen met de stroomvoorziening die in combinatie met uitvallende noodstroomvoorziening voor grote problemen hadden kunnen zorgen. Alleen energiebesparing en duurzame energiebronnen zoals zon, wind en schone biomassa zijn een veilige en goede oplossing voor onze elektriciteitsvoorziening."
 


 
Voor meer informatie:
Joris Thijssen, campagneleider nucleair Greenpeace Nederland, 06 2900 1156
Martina Krueger, Greenpeace Zweden, +46 705 502 913
Arja Helmig, persvoorlichter Greenpeace Nederland, 06 2503 1012
 
(1) HIRSCH, Helmut, Nuclear Reactor Hazards Report. p.121. www.greenpeace.org/international/press/reports/nuclearreactorhazards
(2) AVN, annual report 2005 p. 23. www.avnuclear.be/avn/anrep2005.pdf
 
Zie ook www.greenpeace.nl
 
 
terug/back | de duurzaamsite / nieuws 2006 |