menu
spacer
 
| de duurzaamsite / nieuws 2006 |
 
 
 
Nederlandse premiere
 
Documentaire The Future of Food
 
Zaterdag 22 april 19.30 uur de Balie – Amsterdam
Zondag 23 april 14.30 uur het Heerenstraattheater - Wageningen
 
Bericht van A SEED en XminY
 
Wat is meer intiem, wat is meer universeel dan voedsel? Bepalen we nog zelf wat we binnenkrijgen als we producten uit de supermarkt eten? Er is een revolutie gaande in de landbouw wereldwijd, die de aard van ons voedsel in de kern zal veranderen: genetische manipulatie. Hierover gaat de documentaire “The Future of Food” van Deborah Koons Garcia, die op 22 en 23 april zijn Nederlandse premiere zal hebben. De vertoning zal gevolgd worden door een forum met o.a. de filmmaakster, Geert Ritsema van Greenpeace International en prof. E. Lammerts-van Bueren van het Louis Bolk Instituut (in Wageningen).
 
De film biedt een diepgaand onderzoek over het patenteren van leven, en het wetenschappelijke proces van genetische manipulatie. Met als voorbeeld de VS en Canada worden landbouw, honger en overvloed in historisch en mondiaal perspectief geplaatst. Verwevenheid tussen politiek en belangen van de biotechindustrie worden gedemonstreerd. Ethische en economische consequenties voor boeren en landbouw worden inzichtelijk. Tenslotte illustreert de film verschillende alternatieven. Deze film daagt een ieder uit om een standpunt te bepalen t.a.v. dit onderwerp. Meer informatie over de film, de makers, en achtergronden bij het onderwerp is te vinden op www.thefutureoffood.com. De film is in het Engels met Nederlandse ondertiteling.
 
Het forum zal het Nederlandse en Europese perspectief toelichten. Hoewel gentechveevoer al jaren lang ingevoerd wordt via de Rotterdamse haven, leek tot voor voor kort de invoering van genvoedsel voor menselijke consumptie in Europa ver weg gezien een verbod op invoer en verbouw van genetisch gemanipuleerde gewassen. Nu zijn er hernieuwde pogingen van de VS, Canada en Argentinië om Europa via de Wereldhandelorganisatie te dwingen genetisch gemanipuleerde gewassen toe te laten. Hoe gaan wij daarmee om? Geert Ritsema zal dit toelichten. Prof. Lammerts van Bueren zal diverse mogelijkheden voor alternatieven van gentechlandbouw bespreken. Voertaal tijdens deze nabespreking zal Engels zijn.
 
Zowel zaterdag als zondag zal er gelegenheid zijn om na de vertoning en de toelichtingen door het forum verder kennis te maken met de filmmaakster onder het genot van een hapje en een drankje en live muziek. Er zullen ook infostands met achtergrondinformatie aanwezig zijn. Verder is het mogelijk een afspraak te maken met Deborah Koons Garcia voor een interview. Neem in dat geval z.s.m. contact op de organisatoren.
 
Georganiseerd door Christine van Duin i.s.m. A SEED Europe en XminY Solidariteitsfonds
 
Kaarten De Balie a 10,- reserveren via 020-5535100
Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam – http://www.debalie.nl
Kaarten Heerenstraattheater a 6,- reserveren via 0317-414029
Molenstraat 1b, 6701 DM Wageningen – http://www.heerenstraattheater.nl
 
A SEED Europe: Linda Coenen info@aseed.net, (020) 6628836
XminY Solidariteitsfonds: Wytze de Lange wdl@xminy.nl, (020) 6279661 -- Linda Coenen GMO-free zones campaign http://www.gentechvrijezones.nl A SEED Europe Plantagedoklaan 12A 1018 CM Amsterdam The Netherlands tel. +31-20-6682236 info@aseed.net http://www.aseed.net
 
 
terug/back | de duurzaamsite / nieuws 2006 |