menu
spacer
 
| de duurzaamsite / nieuws 2006 |
 
 
 
Klimaatverandering op de BBC
 
Boyd Noorda, Socia Media
 
Den Haag, 15 februari 2006 - De regelmatige kijkers naar BBC World en luisteraars naar BBC Worldservice (648 KHz middengolf en kabel) is het al opgevallen: Veel aandacht voor klimaatverandering en aanverwante zaken de laatste maanden. Op BBC World bijvoorbeeld werd als eerste het verband tussen klimaatverandering en wervelstorm Katrina 'openlijk' en serieus besproken.
 
Fueling the Future
 
Zowel op radio als TV brengt de 'Beeb' deze week het thema 'Fueling the Future', over de toekomst van onze energievoorziening. Het thema komt aan bod in zowel een aantal speciale programma's als in de reguliere programma's. Daarbij wordt ook het publiek gevraagd deel te nemen.
Donderdag 16 februari bijvoorbeeld om 17:00 het 'Africa Have Your Say radio programme', waar ingezoomd wordt op de energievoorziening van Afrika.
Op zondag 19 feb. ook weer op BBC Worldservice radio een global phone-in.
 
Meer informatie:
 
climateprediction.net
 
Als 'klap op de vuurpijl' in de themaweek lanceert de BBC op 20 februari climateprediction.net, een computernetwerk voor klimaatberekeningen, waar je met je eigen PC aan kunt deelnnemen. Zo'n 'gedistribueerd computernetwerk' is op zich niet nieuw. Al eerder werd de 'overcapaciteit' van thuiscomputers aangeboord om met grote rekenkracht bijvoorbeeld nieuwe priemgetallen te berekenen.
Prima hobby voor luie mensen: de PC doet al het werk. Het probleem met dergelijke netwerken is echter dat het mensen stimuleert hun PC (nog) langer of dag en nacht aan te laten staan, zonder dat ze er aan werken. Dat is een grote bron van energieverspilling (zie o.a. mijn onderzoekje). En de deelnemende PC's staan niet te niksen, maar worden zwaar aan het rekenen gezet. Het energieverbruik wordt daardoor al snel verdubbeld.
Het is maar de vraag of zo'n netwerk (met zeer veel energievragende verbindingen) juist vanuit energie-oogpunt wel een efficiente oplossing is.
Aan de andere kant: wie mee doet, werkt in ieder geval (een beetje) mee aan het oplossen van een groot probleem. En als dat 'uit de hand loopt', is 'klimaat' toch een wat socialere hobby dan 'priemgetallen'. Het werk heeft al een ronkende 'Alarm at new climate warning' opgeleverd.
climateprediction.net
Nieuwsartikel
Meer uitleg
 
Op nationaal gebied heeft de BBC een wat knullig actieprikbord opgezet, waar je eigen boodschappen kwijt kunt. Uit de koker van zo'n grote en logge club werkt dat niet helemaal, er zijn maar 57 mensen geregisteerd. Dat werkt andersom, decentraal en groot publiek, zoals de Indymedia's bewijzen.
Action Network
 
Durf?
 
Maar toch, de BBC, ook een van die 'globale' media-organisaties en met zeker ook haar gebreken, slaagt er blijkbaar nog steeds in een redelijk onafhankelijke koers te varen en haar verantwoordelijkheid als 'nieuwsbrenger' serieus te nemen.
Voor de nietsvermoedende kijker, die eens een avondje op BBC World blijft hangen, lijkt het haast overdreven. Zelfs de 'reclameblokken' (meestal gevuld met clips van komende programma's) lopen op dit moment over van 'Fueling the Future' items.
Maar is het overdreven? Ik vrees dat het contrast zo groot is, omdat vele andere (meestal commercieel opererende) media hun verantwoordelijkheid een stuk minder serieus nemen.
Klimaatverandering is (naast allerlei andere problemen) een alles overtreffend en wereldwijd probleem. En een probleem dat ons met ongekende snelheid 'overvalt'. Helemaal niet zo vreemd als verantwoordelijke mediamakers daarop blijven hameren.
Ik verdenk de Beeb er wel eens van dat ze zich bewust een beetje a-commercieel gaat profileren. Zo van "Dit is het nieuws, als het je niet bevalt, dan zap je maar. Wij doen gewoon ons werk, kijkers zat."
Ik mag dat wel ;-)
 
Boyd Noorda, Socia Media
 
 
terug/back | de duurzaamsite / nieuws 2006 |