Vier nieuwe Borssele's tegen klimaatprobleem?
Persbericht van WISE
Amsterdam, 15 februari 2005 - Als we in Nederland vier nieuwe kerncentrales bouwen van het type Borssele, hebben we het aandeel CO2 -emissies van elektriciteit teruggebracht tot Kyotoniveau. Dat schrijft energie-organisatie WISE in haar vandaag verschenen rapport "Terug via de achterdeur. Kernenergie als oplossing voor klimaatverandering?".
Maar het is onwaarschijnlijk dat dit haalbaar is voor het einde van de Kyoto-commitmentperiode, want de bouw van een kerncentrale duurt gemiddeld 10 jaar. Bovendien is het financieel inefficiënt: voor hetzelfde geld levert windenergie meer elektriciteit én meer werkgelegenheid op. En kernenergie blijft gewoon vies: er vindt veel indirecte CO2-emissie plaats en het probleem van het nucleaire afval is nog altijd niet opgelost.In het kader van haar project Herbezinning Kernenergie heeft WISE (World Information Service on Energy) de argumenten voor kernenergie als oplossing van het klimaatprobleem tegen het licht gehouden. De voordelen blijken zeer gering, zeker gezien het feit dat andere mogelijkheden om emissies te besparen veel meer opleveren.
"We doen veel te weinig om duurzame energie te stimuleren en slim te besparen" aldus Peer de Rijk van WISE. "Wel wordt steeds vaker gezegd dat kerncentrales goed voor het klimaat zijn. Wij hebben uitgezocht of CO2-besparing met kernenergie überhaupt kan, en ook wat daarvan de gevolgen zouden zijn. Als de hele wereld nu over zou stappen op kernenergie voor haar elektriciteitsvoorziening, zou de voorraad uranium binnen 3 à 4 jaar uitgeput zijn."
Volgens WISE is kernenergie duur. Dat komt niet terug in de elektriciteitsprijs omdat veel kosten op de overheid worden afgewenteld. Dat geldt met name voor kosten van ontmanteling, verzekering en opslag van radioactief afval. Als deze kosten volledig in de elektriciteitsprijs worden opgenomen, hetgeen in een geliberaliseerde energiemarkt steeds meer zal gebeuren, wordt de prijsvergelijking tussen kernenergie en hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind zeer positief voor de laatste. Bovendien is de bouw van kerncentrales duur, onder meer omdat veel veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Ondanks deze veiligheidsmaatregelen zijn de risico's van technische en menselijke fouten, van nucleaire proliferatie en van een terroristische aanslag op een centrale niet uit te sluiten.
Indirect veroorzaakt kernenergie veel CO2-emissies, omdat het productieproces veel energie vereist, vooral bij uraniumwinning en verrijking. Naarmate de uraniumvoorraad slinkt worden armere ertsen gevonden en neemt het energiegebruik van kernenergieproductie toe. Investeren in hernieuwbare bronnen zoals zon en wind levert dus zeker op middellange termijn veel meer emissiereductie op.
WISE komt tot de conclusie dat de bijdrage van kernenergie als oplossing voor het klimaatprobleem niet duurzaam en niet rendabel is.
Het rapport "Terug via de achterdeur. Kernenergie als oplossing voor klimaatverandering?" is de eerste in een serie onderzoeksrapporten die WISE dit jaar zal publiceren. Het rapport is gratis te bestellen bij WISE, postbus 59636, 1040 LC Amsterdam, wiseamster@antenna.nl.
Meer informatie: WISE, Peer de Rijk 06- 20 000 626