Overheidssteun aan kernenergie aan de kaak gesteld
Kernenergie kan eigen broek niet ophouden
Persbericht Wise
Amsterdam, 12 juli 2005. -- Kernenergie is alleen betaalbaar doordat de overheid -zowel Europees als nationaal- nog steeds voor een groot deel van de kosten opdraait. Dat stelt energie-organisatie WISE in het vandaag verschenen rapport 'Vuile stroom, dure stroom'. Door steun aan nucleair onderzoek, door belastingvoordelen en zachte leningen, en vooral doordat kerncentrales veiligheids- en afvalkosten afwentelen naar de publieke sector, heeft kernenergie een oneerlijk concurrentievoordeel boven andere energiebronnen.
Vooral door klimaatverandering en marktliberalisering staat het energiebeleid weer volop ter discussie. Om de rol van kernenergie hierbinnen opnieuw te definiëren brengt energie-organisatie WISE dit jaar een serie herbezinningsrapporten uit. Het vandaag verschenen rapport 'Vuile stroom, dure stroom' gaat over de vele directe en indirecte manieren van financiële overheidssteun waarop kernenergie, vijftig jaar na zijn introductie, nog steeds kan rekenen.
"De financiële steun aan kernenergie is niet meer te rechtvaardigen" volgens Peer de Rijk van WISE. "Kernenergie is inmiddels een volwassen energiebron en zou zijn eigen broek moeten kunnen ophouden. Toch gaat er nog veel geld naar bijvoorbeeld nucleair onderzoek, terwijl duurzame energie veel jonger is en veel meer onbenutte kansen voor technische doorbraken biedt."
Ook het belang van voorzieningszekerheid en stijgende olieprijzen kan financiële steun aan kernenergie niet rechtvaardigen, want ook hierin legt kernenergie het af tegen duurzame energie. Duurzame energie is lokaal verkrijgbaar en kent geen kostbare ontmantelingsprocessen en afvalproblematiek.
Het overnemen van 'stranded costs' door de overheid tijdens de overgang naar een geliberaliseerde energiemarkt is een nieuwe manier waarop energiebedrijven kosten afwentelen op de overheid. In Groot-Brittannië loopt inmiddels een onderzoek van de Europese Commissie naar deze praktijk.
Doordat kernenergie onder het Euratom Verdrag valt is de controle op de uitgaven door het Europees Parlement veel beperkter dan bij andere energiebronnen. De grote Europese financiële steun aan kernenergie in nieuwe EU-lidstaten gaat ten koste van duurzame energie-ontwikkeling in deze landen.
Het rapport 'Vuile stroom, dure stroom' is te bestellen bij WISE via wiseamster@antenna.nl of als PDF te downloaden op www.tegenstroom.nl
Meer informatie Peer de Rijk tel 06-20 000 626