_________
| De Duurzaamsite / Nieuws 2005 |
Nieuws Mondiale Voetafdruk - Juli 2005
Het Europees Voetafdruk-rapport
In juni werd het rapport van het Wereldnatuurfonds gepresenteerd over de Mondiale Ecologische Voetafdruk van Europa. Het voorwoord is geschreven door Jose Manuel Barosso, president van de Europese Commissie. Hij schrijft bijvoorbeeld: "De Europese Unie maakt zich sterk voor duurzame ontwikkeling….daarvoor moeten we onder andere de draagkracht van de aarde en de grenzen van natuurlijke hulpbronnen respecteren."
Het rapport kunt u downloaden van de site www.ecofoot.net van het Global Footprint Network of www.panda.org .
34.000 Voetafdrukken geregistreerd
Velen wisten hem te vinden: de quick scan voor de Mondiale Voetafdruk die on-line ingevuld kan worden op www.voetenbank.nl of www.voetafdruk.nl. Van eind 2001 tot april 2005 hebben 34.000 mensen daar hun eigen Voetafdruk berekend. En het gemiddelde van al die metingen komt uit op 4,75 hectare. Heel verrassend is dat niet want het Nederlandse gemiddelde ligt op 4,7 hectare.
De vijf gemeenten met de meeste metingen zijn: Amsterdam 1647 met gemiddeld 4,66 ha, Utrecht 1245 met gemiddeld 4,54 ha, Den Haag 983 met gemiddeld 4,84 ha, Rotterdam 867 met gemiddeld 4,81 ha, en Zwolle 562 met een gemiddelde van 4,92 ha. Uit de gegevens blijkt ook dat de leeftijdscategorie van 36 -55 jaar relatief de kleinste voetafdruk heeft.
Wenen gebruikt de DKA-scan
In Wenen werd al een paar jaar geleden de voetafdruk van de stad berekend. Onlangs wilde de gemeente op een snelle manier meer gaan doen met de Mondiale Voetafdruk. Voor het gemak is toen gekozen voor vertaling van de quick scan van De Kleine Aarde. Dat is mogelijk omdat de voetafdruk van de Oostenrijker aardig vergelijkbaar is met de gemiddelde Nederlander. De Oostenrijker leeft gemiddeld op 4,6 ha en de Nederlander op 4,7 ha. De voetafdruk van de mensen in Wenen zou echter maar 3,9 ha zijn. Via de site van de gemeente Wenen kunnen de inwoners nu zelf hun voetafdruk meten. Even kijken? Zie http://www.wien.gv.at/ma22/nachhaltigkeit/fussabdruck/
De VoedselVoetafdruk
Samen met Ecolife uit België werkt De Kleine Aarde aan een quick scan en site voor de VoedselVoetafdruk, met speciale aandacht voor biologische producten. Eten en drinken vormen samen een fors deel van de totale Mondiale Voetafdruk; in Europa ongeveer 40%. Daarin zit ook het energiegebruik voor de beruchte 'voedselkilometers'. Dit project kan worden gedaan dankzij de steun van Biologica, de ketenorganisatie voor de biologische landbouw. Het is de bedoeling om in 2006 met de VoedselVoetafdruk een grote campagne op te zetten, vergelijkbaar met de VakantieVoetafdruk. Zie www.vakantievoetafdruk.nl .
Grote voetafdrukken, grote schulden
Er is veel te doen rond de financiële schulden van arme landen. Deels worden ze kwijt gescholden, mede omdat er per saldo veel meer geld uit het Zuiden naar de rijke landen vloeit. Nog schrijnender wordt de situatie als we ook kijken naar ecologische schulden. We staan als rijke landen steeds meer in het krijt bij diverse Derde-wereldlanden, door onze grote voetafdrukken. De rijke landen hebben hun welvaart namelijk deels opgebouwd ten koste van de natuur en de biologische draagkracht in andere gebieden. Andrew Simms van de New Economics Foundation in Londen heeft er een boek over geschreven. Het heet Ecological Dept. The Health of the Planet & the Wealth of Nations. Uitgeverij Pluto Press, London 2005, ISBN 0 7453 2404 5. Voor meer informatie zie www.plutobooks.com . De Guardian schreef: Creative and compelling.
_____
menu |
dDH