Rapport en debat over onbetaalde rekening bio-industrie
Onderzoek wijst uit: "De vervuiler betaalt niet"
Amsterdam, 4 maat 2005 - Vandaag publiceert Milieudefensie het rapport 'De onbetaalde rekening van de Nederlandse veeteelt'. Onderzoeksbureau CE heeft in opdracht van Milieudefensie een schatting gemaakt van de kosten die door de Nederlandse veehouderijsector worden afgewenteld op de belastingbetaler en het milieu. Met name het mestoverschot brengt hoge kosten met zich mee. Het rapport vormt de aanleiding voor het debat 'Beter boeren met minder beesten' dat Milieudefensie samen met Debatcentrum TUMULT organiseert. De resultaten zullen daar worden voorgelegd aan vertegenwoordigers van de veehouderijsector.
De totale kosten die de Nederlandse veehouderij jaarlijks afwentelt op de maatschappij bedroegen in 2002 ruim 2 miljard euro, zo stelt onderzoeksbureau CE. De kosten zijn onder meer het gevolg van ammoniakschade, bijdragen aan klimaatverandering, dierziekten en de vervuiling van grond- en oppervlaktewater. Een groot aantal kostenposten, zoals verlies van biodiversiteit en stankoverlast, zijn moeilijk in geld uit te drukken en daarom niet in de berekening meegenomen. De werkelijke kosten zijn dus nog veel hoger.
Debat
Wat: Debat over toekomst van de veehouderij: 'Beter boeren met minder beesten'
Waar: Debatcentrum TUMULT. Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht.
Wanneer: Dinsdag 29 maart om 20.00 uur, entree 3,50 euro
Info en reserveringen: 030- 2332430
Wie: Jos Ramekers, voorzitter Productschappen Vee, Vlees en Eieren; Annechien ten Have, voorzitter Vakgroep Varkens van de LTO; Wouter van Eck, campagne Landbouw & Voedsel Milieudefensie; Ge Backus, Landbouw Economisch Instituut (LEI) en een vertegenwoordiger van het ministerie van LNV (naam nog niet bekend). Voorzitter is Bouwe Taverne, manager Strategisch Duurzame Ontwikkeling van de Rabobank.In Nederland worden jaarlijks 450 miljoen landbouwdieren 'geproduceerd'. Meer dan de helft van de Nederlandse landbouwgrond wordt nu gebruikt voor de teelt van veevoer. Daarnaast wordt hiervoor in het buitenland nog een gebied vijf keer zo groot als het Nederlands landoppervlak gebruikt! Een belangrijk deel van het veevoer bestaat uit soja uit Brazilië en Argentinië. In die landen gaat de sojateelt ten koste van het regenwoud en andere waardevolle natuurgebieden. Al die voedingsstoffen komen als mest in het Nederlandse milieu terecht. Onderzoeksbureau CE heeft becijferd dat alleen al de kosten van de ammoniakuitstoot en het zuiveren van drinkwater jaarlijks ruim 1,2 miljard euro bedragen.
Het principe 'de vervuiler betaalt' gaat dus niet op. Desondanks kunnen Nederlandse veehouders de scherpe internationale concurrentie nauwelijks nog aan. De ingeslagen weg van zo goedkoop mogelijk zoveel mogelijk produceren biedt hiervoor geen oplossing. Volgens Milieudefensie is er wél toekomst voor een duurzame veehouderij, met kwaliteitsproductie hoog in het vaandel.
Het rapport is te vinden op www.milieudefensie.nl/voedsel