Open Dag bij Omslag 22 mei
Anders Wonen en zonne-energie
Persbericht van Omslag
Eindhoven, 31 maart 2005 - Op zondag 22 mei 2005 houdt Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, een feestelijke open dag voor donateurs, sympathisanten en overige belangstellenden.
Op deze dag presenteert Omslag twee nieuwe aspecten binnen het Omslag-werk: het landelijk Servicepunt Anders Wonen Anders Leven, en een splinternieuw zonne-energiesysteem. De Open Dag vindt plaats bij Omslag, aan de Hoogstraat 301a, Eindhoven.
De dag duurt van 11:00 - 17:00 uur en de toegang is gratis.Welkom op de Open Dag!
De Open Dag staat in het teken van Anders Wonen Anders Leven. De dag speelt zich af in de tuin en de werkruimten van Omslag. In de tuin komen informatiekramen van de organisaties die een workshop verzorgen. En er komt een terras waar biologische drankjes, soep en boterhammen verkrijgbaar zijn.
De Open Dag heeft vooral een informeel karakter; ontmoeting en uitwisseling tussen mensen staat centraal. Daarnaast is er ook een inhoudelijk programma met workshops.Medewerkers van Omslag verzorgen enkele korte rondleidingen en geven uitleg over de verschillende aspecten van het Omslag-werk. Daarbij is natuurlijk ook aandacht voor het bijzondere woon-werkcomplex waar Omslag is gehuisvest. In het klooster vinden negen maatschappelijke organisaties onderdak. En er wonen zo'n veertig mensen, verspreid over verschillende leefgroepen en woonwerk-projecten.
Workshops over de praktijk van 'anders' wonen en leven
Verspreid over de dag zijn er workshops, die worden gegeven door mensen voor wie 'anders' wonen inmiddels heel gewoon is.
De workshops gaan over:
- Landelijke Vereniging Centraal Wonen
- Vereniging Ecodorp
- de Emmaus-beweging en Emmaus-Eindhoven
- Vereniging Solidair / VOF De Verandering
- Franciscaans Milieuproject Stoutenburg
- Steunpunt Leefgemeenschappen
- Federatie Gemeenschappelijk Wonen / Groepswonen van Ouderen
- Karl Wouters van het Reizend Narrentheater verzorgt tweemaal een lange poppenkastvoorstelling met Jan Klaassen en Katrijn.
Voor kinderen zijn er ook toepasselijke kleurplaten.
Ben Acket en Eleonora van Tuyll verzorgen vanuit hun kleurrijke 'droomtipi' de biologisch-vegetarische catering: koffie, thee, sap, soep, salade en belegde boterhammen.
Kijk voor het uitgebreide programma en tijden op www.omslag.nl/050330a.htm
Landelijk Servicepunt Anders wonen Anders Leven
In 2004 is er binnen Omslag hard gewerkt aan het opzetten van een landelijk servicepunt, waar veel informatie is verzameld over allerlei vormen en aspecten van 'anders' wonen en leven. Het gaat dan bijvoorbeeld om leefgemeenschappen, woongroepen, woon-werkprojecten, Centraal Wonen, groepswonen van ouderen, eco-wijken en -dorpen, kraken en mobiel wonen.
De informatie is aangevuld met voorbeelden van duurzaam (ver)bouwen, meewerk- en meeleefplekken, raadgevers en adviseurs, ecologisch leven en kritisch consumeren. De eerste aandacht gaat daarbij uit naar projecten en initiatieven die werk maken van ecologie en duurzaamheid, zelfbeheer, zelfwerkzaamheid en autonomie, gemeenschapsvorming, interculturele wijkopbouw en andere vormen van maatschappelijke betrokkenheid. Ook verwante ontwikkelingen in andere landen, zoals eco-villages en co-housing, krijgen aandacht.Het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven bestaat uit twee onderdelen: een informatieve website (http://www.omslag.nl/wonen) en een informatiepunt in de bibliotheek van Omslag in Eindhoven, waar bezoekers zich zelfstandig kunnen orienteren aan de hand van boeken, bladen, brochures, nieuwsbrieven, video's en dvd's. De website is al vanaf 1 maart 2005 operationeel; het bezoekers-informatiepunt wordt tijdens de Open Dag op 22 mei feestelijk in gebruik genomen.
Vanaf 23 mei kunnen bezoekers er elke maandag- en vrijdagmiddag van 14:00-17:00 uur terecht. Wie vooraf thuis wil kijken welke boeken en bladen er zoal in het servicepunt aanwezig zijn, kan via de website de database van de bibliotheek raadplegen.Het Servicepunt ontstond als reactie op de sterk toenemende vraag naar concrete voorbeelden van 'anders' wonen en leven. En het bleek een logische volgende stap in een reeks eerdere initiatieven van Omslag op het terrein van 'anders' wonen, leven en werken. Meer over 'Hoe het servicepunt er kwam' is te lezen op: http://www.omslag.nl/wonen/waarom.html#hoe
Zonnepanelen voor Omslag
Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Omslag in 2004, stortten honderden donateurs kleine en grotere bedragen in Het Zonnefonds. Uit dit fonds heeft Omslag de aanschaf van een zonne-energiesysteem bekostigd, dat de Omslag-werkplaats in belangrijke mate van stroom zal voorzien. De zonnepanelen krijgen een plek op het dak van een nieuw te bouwen pergola in de Omslag-tuin, die pal op het zuiden ligt. De zonnepanelen zullen tijdens de Open Dag ook feestelijk in gebruik worden genomen. Op een display is de opgewekte zonne-energie direct af te lezen, evenals de daarmee bespaarde CO2-uitstoot. Met dit zonne-energiesysteem zet Omslag weer een langgekoesterd ideaal om in concrete praktijk.
Noten voor de pers
- Publicaties naar aanleiding van deze uitnodiging worden op prijs gesteld. Meer informatie bij Omslag (Marta Resink, Dick Verheul en Annemarie Opmeer), 040-2910295, e-mail: omslag@omslag.nl
- Langskomen graag na telefonisch gemaakte afspraak
- Een recensie-exemplaar van Omslag's boek Anders Wonen Anders Leven kan telefonisch worden besteld
- Contacten met de workshop-gevers kunnen desgewenst ook via Omslag lopen