G8 update
Door Kees Stad
26 juni 2005 - Nadat Bob Geldof vriend en vijand verraste met de oproep masaal naar Edinburgh te komen om te protesteren op 6 juli, de dag dat de G8-top begint, heeft zijn collega Bono ook een duit in het zakje gedaan. Hij vertelde dat iedereen niet naar Edinburgh moet gaan, maar naar Gleneagles zelf, het golfoord waar de wereldleiders bijeenkomen, "om ervoor te zorgen dat ze hun beloftes ook utvoeren" (bron). Dat wordt nog ingewikkeld want op die dag heeft Geldof juist een extra concert in Edinburgh gepland waar 50.000 bezoekers verwacht worden. Geldof liet weten dat er misschien wel een miljoen mensen op de been zouden komen, maar die uitspraak werd later afgezwakt omdat het maar "bij wijze van sprake" zou zijn geweest. Maar Reverend Martin Shaw, Bishop van Argyll and the Isles, verklaarde dat niemand zich wat moet aantrekken van alle angstaanjagerij tegen demonstranten door politici en media en dat hij hoopte dat er wel twee miljoen mensen zouden komen (bron).
Er is een hoos aan commentaar gekomen op zowel het mediaoptreden van de popsterren als de beloftes van de G8 (schuldenschrappen in ruil voor privatisering). Schrijver George Monbiot legt in een stuk uit waarom we ons in ieder geval niet moeten laten leiden door de popsterren (die in een adem ook Bush en Blair lopen te prijzen). Uiteindelijk zijn het toch de 'Barden der machthebbers' volgens Monbiot en zijn niet zij degenen die de G8-leiders moeten goed- of afkeuren, maar wijzelf (bron). "Geldof and Bono's campaign for philanthropy portrays the enemies of the poor as their saviours. The good these two remarkable men have done is in danger of being outweighed by the harm.". Een ingezonden brief van dissent!-medewerkers in The Guardian noemt de demonstratie van 2 juli (van de koepel van ontwikkelingsorganisaties waar Bono en Geldof aan gelieerd zijn) een "embedded protest" (bron).
De maatregelen die de G8-landen afkondigden om tegemoet te komen aan de kritiek (eerder stuk globalinfo) werden door veel kenners neergesabeld als onvoldoende en misschien wel erger dan de kwaal (want onder voorwaarde dat landen verder liberaliseren en privatiseren om in aanmerking te komen voor schuldenkwijtschelding).. Zie ook nieuwste stuk van corporatewatch over de agenda achter de schuldenverlichting: hier.
Een mooi citaat van Blair's opvattingen over de oplossing kan gevonden worden in het boek Arguments About the G8 (Pluto Press). Mark Curtis, van de scherpe ngo World Development Movement (website) citeert Blair als deze weer eens oproept tot samenwerking (met het bedrijfsleven): "Real development can only come through partnership. Not the rich dictating to the poor. Not the poor demanding from the rich. But matching rights and responsibilities". Dat is dus Blair's wereld, vervolgt Curtis, waar de armen niet moeten denken dat ze iets van de rijken kunnen eisen.
Daarop volgde de eerde al gemelde rel over hun maatregelen tegen klimaatverandering, of beter gezegd, het niet willen nemen van die maatregelen (stuk BBC). Eerder had Blair van de daken geschreeuwd dat de top daar ook over zou gaan, maar dat hoor je hem niet meer zeggen nu blijkt dat de 8 deelnemende landen helemaal niet van plan lijken er iets aan te doen. Zie hier het commentaar van Friends of the Earth met links naar de uitgelekte G8-verklaring:. En 8 juli is door actiegroepen uitgeroepen tot internationale klimaat actiedag.
Vanavond (zaterdag 25 juni) zond de BBC ook een heuse soap rond een fictieve G8-top uit. The Girl in the Café is gemaakt door dezelfde scenarist die ons onvergetelijke films als twee keer Bridget Jones en Four Weddings and a Funeral schonk en werd in recensies nogal afgekraakt. (site van de film). Ouwe knar die G8-top moet bijwonen schaakt naief gansje dat mee mag en dan emotioneel appel doet op de wereldleiders om wat aan de honger te doen. Als ze het conferentieoord binnen rijden, zien we beelden van echte protesten (van de ftaa-top in Quebec in 2001) en zegt de diplomaat dreigend: "we are not alone". Natuurlijk is de VS weer de kwaaie pier. Ook op Nederland 3 te zien. Over nut van dergelijke versimpelde versies van de problemen lopen de meningen uiteen. Maar het thema is dus wel goed in de aandacht en de mogelijk toevloed aan extra demonstranten die dat oplevert wordt door iedereen verwelkomd. Iedereen wordt door dissent! uitgenodigd om na de 2e te blijven en deel te nemen aan Make Borders History op 3 juli in Glasgow en een carnaval voor volledige vreugde op 4 juli in Edinburgh en zo voorts...
Het live 8 rock-gebeuren van 2 juli zal ook de hele dag live op de Nederlandse tv te zien zijn...
Aan het activistische front begint nu ook van alles zichtbaar te worden. Op 19 juni vertrok de eerste fietsdemo vanuit Londen met 70 mensen, die onderweg aangroeit. Het Dissent!-netwerk heeft inmiddels infopunten geopend in Glasgow en Edinburgh die 24 uur open zijn. Voor actievoerders die nu al aanreizen is er op dit moment alleen in Glasgow mogelijkheid om onderdak te krijgen. Ook is er een doorbraak bereikt wat betreft het opzetten van een groot actiekamp bij Stirling, vlakbij Gleneagles. Het kamp zal zo'n 5000 mensen kunnen herbergen (website kamp) en zal volledig in zelfbeheer opgezet worden, vanaf 25 juli. Het wordt een 'eco-kamp' dat samen met de studenteorganisatie People en Planet georganiseerd zal worden. Vanaf het kamp zullen naar Schotse traditie op 5 juli wandeltochten door de bergen onder het golfoord georganiseerd worden en zie ook hier.). Ook de People's Golfing Association) heeft plannen voorgesteld, die uit moeten monden in een toernooi op de Gleneagles-greens op 7 juli (no caddies, no masters!). Los van de blokkades rond Gleneagles die op 6 juli moeten plaatsvinden, zullen ook in de steden Glasgow en Edinburgh allerlei acties plaatsvinden (zie hier een agenda). En daarvoor, op 4 juli, moet ook nog atoommarinebasis Faslane geblokkeerd worden (website) en uitzettingsbajes Dungavel (op 5 juli). De politie in Edinburgh schijnt er rekening mee te houden dat zelfs haar eigen hoofdbureau wel eens omsingeld zou kunnen worden (bron).
De demonstratie die G8alternatives op 6 juli voor de ingang van Gleneagles wil houden, heeft nog steeds geen vergunning gekregen, ondanks verzekeringen van de organisatoren dat het allemaal vreedzaam zal blijven. Wel willen ze toestaan dat er samengeschoold wordt in het naburige dorpje Auchterrarder, maar het lokale dorpsbestuur eist eerst dat de organisatoren 20.000 pond verzekeringsgeld inleggen.
Hoe de politie op alle vrolijke plannen gaat reageren, is natuurlijk de grote vraag. De veiligheidsplannen zouden volgens de krant the Independent zijn uitgelekt (bron) door een agent die ze te zwak vond en ook andere politiechefs hebben laten weten dat ze betwijfelen of ze het allemaal wel aan zullen kunnen. En dat terwijl ze een heel arsenaal aan nieuwe wapens ter beschikking hebben gekregen, waaronder waterkanonnen en taser-stroompistolen en Blair niet wil uitsluiten dat hij de nieuwe anti-terrorismewetten in zal zetten.
Zie hier nog een overzicht van blogs die aandacht besteden aan de G8-protesten:
Actievoerders maken zich ondertussen ook zorgen over de medewerking door de natuur. Op websites wordt geadviseerd ook rekening te houden met langdurige regenval (weersvoorspelling Zuid-Schotland). En zelfs over de notoir vraatzuchtige midgies-muggen is een speciale website ingesteld. Over een kleine twee weken zal de uitslag bekend gemaakt kunnen worden wie er gewonnen hebben, de muggen, de mensen of de G8.
Websites met meer info:
Dissent!
Dissent-Nederland
Belgie
Katern Ravage: (4 pagina's achtergrond en agenda enzo): hier
Info over juridische hulp en repressie
G8-berichten sectie van indymedia UK
Indymedia Schotland
Indymedia Nederland
Kaart van actiekamp en wijde omgeving: hier te vinden