Conclusies van symposium ‘Vrouw en Milieu: een duurzame relatie!’
PERSBERICHT
Utrecht, 26 november 2004- Op donderdag 25 november j.l. vond het symposium ‘Vrouw en Milieu: een duurzame relatie!’ van VeM, centrum Vrouw en Milieu plaats in conferentiecentrum Antropia te Driebergen. Met zo’n 100 deelnemers werd op het symposium ingegaan op de vraag: komt een genderperspectief het milieubeleid ten goede?
De belangrijkste conclusie van het symposium is dat het beoordelen van milieubeleid op gendergelijkheid een essentiële meerwaarde oplevert. Gendermainstreaming komt niet alleen de gendergelijkheid ten goede, ook het milieubeleid wordt kwalitatief beter en effectiever als rekening wordt gehouden met genderaspecten. Dit stelt Mw. Dr. J. Emig hoofd van het projectteam ‘perspectives of gender mainstreaming in the environmental field’ van het Duitse Milieuministerie (BMU). Uit Duits onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat vrouwen zich meer zorgen maken over klimaatverandering dan mannen. Bovendien hebben zij minder vertrouwen in technische oplossingen en zoeken zij de oplossing meer in gedragsverandering. Indien men dit in ogenschouw neemt, wordt beleid, gemaakt vanuit een genderperspectief, essentieel ander beleid. Uit het verkennend onderzoek dat organisatieadviesbureau De Beuk voor VeM heeft gedaan bleek dat het genderperspectief in Nederland nog beter uitgewerkt moet worden. Het trainen van vrouwen en netwerken van vrouwen zijn essentieel om vrouwen te stimuleren om zich bezig te houden met beleidsbeïnvloeding. Dit bevestigde Mw. mr. R. Bergkamp, directeur generaal van het ministerie van LNV. Zij ging in haar speech in op een onderzoek van de WUR naar de leefbaarheid in reconstructiegebieden (gebieden waar mestproblemen agv intensieve veehouderij worden aangepakt en het woon- werk- leef- en economische klimaat wordt verbeterd). Haar conclusies sloten naadloos aan op de conclusies van De Beuk: verhelderen van het genderperspectief, trainen van vrouwen en het stimuleren van vrouwennetwerken.
Dhr. ir. H. van der Vlist, directeur-generaal van VROM, nam het rapport, waarin de resultaten van het verkennend onderzoek dat VeM heeft laten uitvoeren, in ontvangst van Mw. drs. R. Heijne, directeur VeM. Dhr. Van der Vlist nodigde VeM uit het genderperspectief te verhelderen en VROM hier op aan te spreken.Gender verwijst naar de verschillende sociale rollen die mannen en vrouwen innemen in de maatschappij en de sociaal maatschappelijke waardering van deze rollen. Gendergelijkheid betekent dat deze verschillende rollen gelijkwaardig worden gewaardeerd. Gendermainstreaming betekent dat in de ontwikkeling van beleid rekening wordt gehouden met deze verschillende sociale rollen waardoor beleidsmaatregelen geen verschillende gevolgen meer hebben voor mannen en vrouwen. Hierdoor komt een verbetering van het beleid tot stand. Niet alleen wat betreft de kwaliteit, maar ook met betrekking tot de effectiviteit.
Publicatie van de resultaten
Een uitgebreid verslag van het symposium is op te vragen op het kantoor van VeM, centrum Vrouw en Milieu. In het eerste kwartaal van 2005 verschijnt een publicatie van VeM over de relatie tussen gender en milieubeleid. Deze publicatie is te zijner tijd via VeM, centrum Vrouw en Milieu, te bestellen.
Noot voor de redactie:
Voor meer Informatie kunt u contact opnemen met Mw. R. Heijne, directeur VeM, op
tel: 030-2321726 of 06-10203398
info@vrouwenmilieu.nl
www.vrouwenmilieu.nl