Anti EPR demo en stand van zaken tour de France pour sortir de nucleaire
Zaterdag 17 januari j.l. was er in Parijs een grote demonstratie tegen de Franse plannen om een nieuwe nucleaire reactor te gaan bouwen.
De EPR (European Pressurized Reactor) kan het begin zijn van een nieuwe generatie kernreactoren in Europa. Dat was ook de reden dat onder de ongeveer 15.000 demonstranten niet alleen Fransen waren, maar ook Duitsers, Oostenrijkers, Spanjaarden en zo'n 35 Nederlanders. De EPR wordt door de kernenergie-lobby gepresenteerd als veiliger, schoner en als oplossing van het broeikasprobleem. Nadat Finland vorig jaar al besloot er een te gaan bouwen, zal waarschijnlijk rond de zomer de Franse regering hiertoe besluiten. Talloze Franse, Europese en zelfs wereldwijde organisaties hadden tot de demonstratie opgeroepen met de volgende eisen:
- absoluut geen nieuwe kerncentrales en zo spoedig mogelijke sluiting van de bestaande.
- ontwikkelen van plannen voor energiebesparing en duurzame energie-ontwikkeling.
- een echt debat over de keuzes in de energiepolitiek.
De demonstratie was groot (voor Nederlandse begrippen), strijdbaar en creatief.
De eerste 500 meter werd achteruit gelopen om aan te geven dat het bouwen van nieuwe kerncentrales een stap terug in de tijd zou betekenen. Muren van blikken met radioactief afval werden opgetrokken later mee gedragen door demonstranten om onderweg lawaai te maken, wagens vol windmolens reden mee en er was een boot vol kernafval gedragen door Galliërs (de Fransen van voor de Romeinen zeg maar), met de tekst "Bon Courage les enfants!". (Houd moed kinderen!). Doodskisten, pleepotten voor kernafval, magere Heinen, een meisje met een zwartgeblakerde pop met de tekst "stop killing our future" etc, etc. Hoewel het een sterke demo was, heeft deze helaas weinig publiciteit gehad, omdat op dezelfde dag ook een demonstratie werd gehouden tegen het hoofddoekjesverbod, waar de aandacht van de pers vooral op was gericht.Tijdens de komende "tour de France pour sortir de nucleaire" zal de plannenmakerij rond de nieuwe kerncentrale veel aandacht krijgen. O.a. de plannen rond de EPR, maar ook het feit dat Frankrijk nu al de belangrijkste nucleaire elektriciteitsproducent van Europa is en een belangrijke exporteur (o.a. naar Nederland).
Bovendien neemt Frankrijk geen serieuze stappen gericht op investeringen in duurzame energie.
Dit waren belangrijke redenen om dit project op te zetten.
Daarnaast speelt natuurlijk ook de Franse nucleaire wapenpolitiek een rol.Het weekend van 31-1 en 1-2 j.l. was de jaarlijkse ledenvergadering van de ongeveer 650 organisaties die bij de Franse koepel Sortir de Nucleaire zijn aangesloten. Daar is (mede) doorgepraat over het verder uitwerken van de plannen voor dit project. De route, met de negatieve en positieve locaties (nucleaire en duurzame)en de plaatsen die met de theater-, muziek- en informatietour worden aangedaan is nu vrijwel definitief.
De start zal zijn op 25 april met een manifestatie in Colmar (noord-oost), waarna op Tsjernobyldag (26-4) vanaf de kerncentrale Fessenheim op de grens met Duitsland vertrokken wordt richting zuiden om zo´n 5000 km later te eindigen op 23 mei in het noordwesten bij Dieppe (mogelijke EPR locatie) en een eindmanifestatie in Rouen. (zie de website voor totale route)
Door de verschillende regionale groepen wordt nu hard gewerkt aan alle praktische zaken om de Tour te ontvangen en er in hun plaats een krachtige anti-nucleaire dag van te maken.
Ook de vaste groep deelnemers aan de Tour (nu zo´n 30 mensen, maar meer bij meer financiële middelen) krijgt vastere vorm. De professionele theatergroep Brut de Beton gaat de hele maand mee met een programma van Tsjerobyl-monologen en aansluitend een debat, evenals een muzikant/poppenspeler met kinderprogramma en waarschijnlijk een muziekgroep Stop Bure, uit Bure (de locatie voor eindopslag van het Franse en mogelijk Europese kernafval). Ook in de uitwerking van de verschillende straattheater ideeën zit duidelijk ontwikkeling. Er wordt hard gewerkt om een goede tentoonstelling rond kernenergie, kernwapens en duurzame energie rond te krijgen.
Vanuit Nederland wordt veel van het facilitaire gebeuren geregeld. Stichting Theaterstraat zorgt voor vervoer, podiumwagen en geluidsinstallatie. Hiervoor is de financiering rond.
Kollektief Rampenplan zorgt voor de biologisch/vegetarische catering. Waarvoor de financiële losse eindjes nog rondgebreeen moeten worden. Ook zijn er afspraken met de video/internet groep Trojan die een dagelijks video-verslag op internet willen gaan maken. Ook hier zijn nog financiële gaten.
Al met al ligt er een goede basis, maar is er nog steeds geld nodig om de puntjes op de i te zetten. Meer financiële steun kan het project krachtiger maken. Kleine bijdragen lijken misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar maken met elkaar toch het verschil.
Bijdragen kunnen worden gestort op giro 9634523, ten name van Tour de France PSDN, Amsterdam.
Voor meer info zie: www.sortirdunucleaire.org
Rob