Europese tour tegen kernenergie 24 april - 23 mei
"Tour de France pour Sortir du nucleaire" over de helft
12 mei 2004 - De afgelopen weken heeft de karavaan van deze Tour meer dan 3000 km door Frankrijk gereisd.
Verschillende locaties uit de nucleaire keten en diverse plaatsen waar aan alternatieven wordt gewerkt zijn bezocht. Na de start bij Frankrijk's oudste kerncentrale Fessenheim namen we o.a. deel aan een duurzaamheidsmarkt in Kayserberg. Vervolgens het toekomstige kernafvaldepot in Bure, het ontwikkelingscentrum van kernwapens in Valduc, de uraniumverrijkingsfabriek Pierrelatte, het plutoniumcentrum en mogelijke plek voor het nieuwe kernfusie-experiment; Cadarache, de opwerkingsfabriek, MOX-producent en snelle kweekreactor; Marcoule, Megajoule in le Barp; de vervangende locatie voor de kernproeven op Moruroa (hier worden nu de kerntesten gesimuleerd met computers) en de kerncentrales Golfech en Blayes waar in 1999 door overstromingen grote veiligheidsrisico's ontstonden.Demonstraties, manifestaties bij deze, militaire en "civiele" nucleaire locaties en in de nabijgelegen steden, zoals Nancy, Dijon, Valence, Agen, Bordeaux etc. Daarbij wordt gewerkt met straattheateracties, muziek, exposities rond de gevaren van kernenergie en de mogelijkheden van duurzame energie, kinderprogramma's in scholen, discussies en debatten en de theatervoorstelling; "Tsjernobyl now" door Brut de Beton.
Opmerkelijk is dat EDF (Staatsbedrijf; Electricite De France) een eigen voorlichtingscampagne is gestart gedurende de tour-periode. En Franse anti-kernenergie-activisten spreken regelmatig hun verbazing uit over de wijze waarop de politie met de demonstraties en symbolische acties omgaat. In het verleden werd er veel repressiever opgetreden. Mogelijk heeft dit te maken met het internationale gezelschap waaruit de tourkaravaan bestaat (deelnemers uit Frankrijk, Nederland, Duitsland, Zwitserland, Italie, Finland, India en Canada).
Ook de grote mediabelangstelling voor dit project in Frankrijk en de actieve aanwezigheid van eigen media speelt hierbij waarschijnlijk een rol. Voor het laatste deel van de tour staan o.a. op het programma; de kerncentrale's Civaux, Flamanville en Brennilis. De basis voor nucleaire onderzeeers; Ile Longue en de opwerkingsfabriek La Hague waar ook het Nederlands nucleair afval uit Borssele wordt opgewerkt. Maar ook zal er nog een van de zeldzame windmolenparken van Frankrijk worden bezocht.
De laatste nucleaire locatie van deze tour is in Penly; waar de Franse overheid de EPR (European Pressurized Reactor) wil bouwen. Dit nieuwe model kerncentrale kan een 'revival' van de ontwikkeling van kernenergie betekenen. Dit zou een stap in de verkeerde richting zijn en de ontwikkeling van duurzame energie in Frankrijk niet bevorderen.
De tour sluit af met een grote manifestatie op 22 mei in Rouen; vanaf 15.00 uur op "place de la Cathedrale"
Voor informatie over dit project:
- Rob Boogert 00-33-6-33494659, bij geen gehoor Elise Leijten 06-51152499
- bries11@euronet.nl (onderweg is het helaas niet mogelijk dagelijks e-mail te ontvangen)
- www.sortirdunucleaire.org ("Sortir du nucleaire" is de organisator van dit project in Frankrijk, een netwerk van meer dan 650 anti-nucleaire en milieuorganisaties)