Europese tour tegen kernenergie 24 april - 23 mei
Drie dagen in de Bermuda driehoek van nucleair Frankrijk
Bazens, 7 mei 2004 - Verslag 4
(geschreven 6 mei)We hebben een aantal drukke dagen achter de rug met verschillende manifestaties, demonstraties, discussies etc.
Met al het theaterwerk en lange reisafstanden en problemen met de mobielkaart valt het niet mee om tijd te vinden voor het maken en versturen van verslagen.
De afgelopen dagen voerden we actie in het hart van nucleair Frankrijk, in een streek waar de EDF (Électricité de France) en het CEA (Commissariaat a L´Energie Atomique) een macht van jewelste vormen doordat veel mensen er, direct en indirect, werkgelegenheid in vinden, ze van alles en nog wat sponsoren om de burgers te paaien.
3 mei Pierrelatte
Vanuit Valence vertrok de karavaan naar de uraniumverrijkingsfabriek Pierrelatte. Pierrelatte werd in eerste instantie gebouwd vanwege Frankrijk´s militair nucleaire programma. Later kreeg het ook een civiele functie. Sowieso heeft Frankrijk het civiele deel van het nucleaire programma altijd gebruikt om het militaire aspect te verdoezelen en buiten beeld te houden.
Het uraniumerts wat ondertussen voor een belangrijk deel in de "voormalige" kolonie Niger wordt gewonnen moet in verschillende stappen geschikt gemaakt worden voor gebruik in kerncentrales of kernwapens. Frankrijk zelf heeft al haar uraniummijnen in het land zelf ondertussen gesloten. Verschillende regio´s hebben door de uraniummijnbouw problemen door de radioactieve vervuiling. (bijv. in de omgeving van Limoges)
Gisteravond was er overigens na de voorstelling van Tsjernobyl Now van Brut de Beton een documentaire over de uranium winning in Niger. Schandelijke praktijken. Open mijnbouw, gigantische bergen afval uit deze mijnbouw, onafgedekt en bij elke windvlaag uitwaaiend over de omgeving en plaatselijke bevolking Het gebied is een min of meer Frans militair gebied, waar journalisten het werk zo goed als onmogelijk wordt gemaakt.
Hoezo voormalig kolonie! De vormgeving is misschien veranderd, maar de verhoudingen blijven hetzelfde.
De regeringsvertegenwoordigers van Niger verwijzen bij kritische vragen over de uraniummijnbouw naar de Franse overheid.Onderweg naar Pierrelatte passeerden we de kerncentrales (4 stuks) van Triscastin, waarvan de centrales de energie leveren voor het uraniumverrijkingsproces en de verwerking tot splijtstofstaven in Pierrelatte. Zo´n 78% van de in Triscastin geproduceerde energie gaat op aan het energievretende proces in Pierrelatte. Tekenend voor de absurditeit van het nucleaire energieprogramma.
Op een van de 4 koeltorens staat een immense tekening van een spelend kind. Een wel erg wrange manier van ´greenwashing´ (een milieuvriendelijk imago proberen te krijgen). Het zou eerlijker zijn om een foto van een van de kinderen, die slachtoffer zijn van Tsjernobyl, op de koeltoren te zetten.Pierrelatte is ook nog gelegen in een aardbevingsgevoelig gebied. In de jaren 1773, 1873 (3x) en 1934 vonden hier schokken plaats met schade aan gebouwen. Toch zijn er plannen voor de bouw van een nieuwe verrijkingsfabriek.
Voor de poort van Pierrelatte werd een monument van verzet opgericht, muziek en theater gemaakt (Pi Nokkio en magere Heinen, die op de muziek van ´Stop Bure´ een dansje maakten).
Later op de dag deden we Pertuis aan voor een manifestatie en brachten we de nacht door op de gemeentelijke camping.
4 mei Cadarache
Ook vandaag staat een nucleaire locatie op het programma: Cadarache. Een 1600 hectare groot terrein met verschillende functies. Zo worden hier o.a. brandstofelementen voor Frankrijk´s nucleaire onderzeeërs geproduceerd, wordt er met plutonium gewerkt en onderzoek naar de verwerking van radio-actief afval gedaan.
Op een deel van het terrein wordt ook afval opgeslagen. Verder is het de locatie waar mogelijk het ITER kernfusie-experiment gaat komen. Echt duidelijkheid is hier nog niet over, omdat de VS en Japan een locatie in Japan prefereren. Europa en Rusland hebben een voorkeur voor het verder experimenteren met kernfusie in Cadarache. Hoewel er al miljarden ingepompt zijn zonder resultaat, blijft kernfusie voor de kernenergielobby een prachtig Science Fiction verhaal. Daarmee kunnen ze geld genereren met het mooie verhaal dat afvalproblemen dan niet aan de orde zijn.
Onderweg vanuit Pertuis werd eerst op een rotonde gestopt. Hier werd gedurende een uur het supergrote spandoek (10 bij 15) met de tekst "le nucleaire tue l´avenir" (nucleair doodt de toekomst) aan een rotswand uitgehangen. Bij alle wegen die op de rotonde uitkwamen werd hierdoor de nieuwsgierigheid van het passerende verkeer gewekt, waardoor er veel geflyerd kon worden.
Vervolgens gingen we door naar de hoofdpoort van het plutoniumcomplex. Opnieuw werd de demonstratie voor de hoofdpoort toegelaten i.t.t. de verwachting en eerdere ervaringen van de lokale Franse groepen. Wel ontstond er wat gedoe, omdat de podiumwagen van Theaterstraat voor de toegangspoort werd gezet, waardoor het verkeer werd geblokkeerd. Ook kwam er op dezelfde manier een delegatie naar buiten als eerder bij Valduc om mooie praatjes te maken en een positief beeld te schetsen. Opnieuw hebben we daar, met theater, de draak mee gestoken.
Een ´nucleaire zakenman´ hield vergelijkbare praatjes als de delegatie, president Chirac zat wat te duimen en met z´n vrachtwagen met nucleair afval te spelen, magere Hein, de dood, ontving al het binnenkomend verkeer, door hen met een gracieus gebaar welkom te heten.
Door alle drukte rond de poort ontstond er al snel een kleine file, waardoor de demonstranten ondertussen alle binnenkomende auto´s en vrachtwagens met stickers; ´Certificat pro-nucleaire´, konden beplakken.
Uiteindelijk veroorzaakte "president Chirac" een ongeluk met een kernafvaltransport, waarna met een die-in eerst de poort met binnenkomend verkeer en later ook het uitkomende verkeer werd geblokkeerd.
De nucleaire zakenman begon na enige tijd de gendarmerie op te roepen om de demonstranten te arresteren. Na zo´n halfuur werd het verkeer omgeleid naar andere poorten van het complex.Toen we later bij zo´n andere poort foto´s maakten, ontstond er meteen commotie en werd dat verboden, een van de bewakers wilde zelfs dat de foto´s of het toestel in beslag werd genomen.
Later op de dag was er een manifestatie in de nabijgelegen plaats Forcalquier. We logeerden bij een Anti-fascistisch collectief in de buurt.5 mei Marcoule
s´Ochtends begonnen we met een demonstratie in Bagnol, zo´n 10 km van het nucleaire complex van Marcoule.
In Marcoule worden gebruikte brandstofelementen opgewerkt om het nog bruikbare uranium terug te winnen en plutonium te produceren. Het geproduceerde plutonium wordt zowel gebruikt voor de productie van kernkoppen, als voor de productie van MOX (een mix van uranium en plutonium) 20 van de 58 Franse kerncentrales draaien op deze MOX-splijtstof. Ook staat er op het 140 ha grote terrein een experimentele Phenix reactor (snelle kweekreactor).Hoewel ook ditmaal de demonstratie voor de poort werd toegestaan, werd de karavaan even voor de hoofdpoort stilgezet om de rijbewijzen of paspoorten van de chauffeurs te controleren.
Ook ditmaal was er een PR medewerker van de centrale naar buiten gestuurd om in gesprek te gaan met de demonstranten. Gedurende de discussie werd hij, tezamen met "de nucleaire zakenman", "president Chirac" en "de dood" en een aantal andere demonstranten ´ingepakt´ in een spandoek.
Later op de dag lazen we in de krant dat EDF een "voorlichtingscampagne" was gestart om te voorkomen dat het publiek een negatief beeld zou krijgen van de nucleaire sector. Of dit iets met de Tour de France pour Sortir de Nucleaire te maken heeft, is niet hard te maken, maar het is wel toevallig dat alle drie de locaties van afgelopen dagen op dezelfde dag dat de Tour langskomt in de EDF campagne centraal staat.Na Marcoule gingen we door naar Nîmes voor een demonstratie. De Burgemeester van Nîmes had verboden om een gezamenlijke maaltijd voor de plaatselijke activisten en Tourkaravaan te koken, omdat Rampenplan op gas kookt. Een beetje raar omdat er overal in Frankrijk op gas wordt gekookt. Maar tekenend voor de pro-nucleaire positie van de autoriteiten. Er werd een ´koude schotel´geserveerd.
Goed, morgen gaan we weer naar een positieve plek na 3 dagen nucleaire rotzooi. We bezoeken één van de weinige wat grotere windmolenparken in Frankrijk; Avignonet. Een van de voorbeelden waar het met de toekomstige energieproductie wel naar toe moet.A bientôt!