Europese tour tegen kernenergie 24 april - 23 mei
"Un tour de France pour sortir du nucléaire"
Nederlandse deelname aan groot anti-kernenergieproject in Frankrijk
Persbericht
Amsterdam, 18 april 2004 - Op 24 april start een groot theater/muziek/info project tegen kernenergie in Frankrijk. Dit Nederlandse initiatief ontstond door jarenlange ervaring met straattheateracties in Nederland, België, Duitsland, Schotland en Frankrijk op gebied van milieu en oorlogsvraagstukken (m.n. kernenergie en kernwapens). Na drie jaar samenwerking met het franse netwerk "Sortir du nucleaire" is het nu één van hun grote projecten. Naast de initiatiefnemers komen ook belangrijke logistieke onderdelen uit Nederland te weten Stichting Theaterstraat* die het vervoer van mensen, de podiumvrachtwagen en het geluid regelt en Kookcollectief Rampenplan* die de catering verzorgt.
Enkele redenen om vanuit Nederland dit project in Frankrijk te initiëren: - Frankrijk is de belangrijkste nucleaire elektriciteits-producent in West Europa en een belangrijke exporteur hiervan o.a. naar Nederland. - Frankrijk heeft de intentie om een nieuwe kerncentrale te bouwen; de EPR* (European Pressurized Reactor). Dit kan het begin zijn van een nieuwe generatie kerncentrales in Europa - Frankrijk lijkt niet serieus en intensief te investeren in duurzame energie. - Frankrijk wil niet overgaan tot vermindering en afschaffing van haar kernwapens; hiermee handelt Frankrijk in strijd met het Non-Proliferatie verdrag.
* De EPR wordt door de kernenergie-lobby gepresenteerd als veiliger, schoner en als oplossing van het broeikasprobleem. Nadat Finland vorig jaar al besloot er een te gaan bouwen, zal waarschijnlijk rond de zomer de Franse regering hiertoe besluiten.
* Kollektief Rampenplan. De mobiele vegetarische biologische keuken van dit kollektief bestaat sinds de grote demonstraties tegen kernenergie in Nederland begin jaren '80. Sinds die tijd heeft zij door heel Europa zorg gedragen voor de inwendige mens bij acties en demonstraties.
* Stichting Theaterstraat is een vrijwilligerscollectief dat technische en organisatorische ondersteuning geeft aan actie- en buurtgroepen. Voortkomend uit Actie Tomaat en de kraakbeweging hebben zij sinds 1976 al vele acties, manifestaties, straatfeesten, bijzondere culturele projecten, tentoonstellingen, blokkades en straatvergaderingen mede mogelijk gemaakt.
Hieronder volgt de vertaling van het franse (pers)bericht van "Sortir du nucleaire" de koepelorganisatie in Frankrijk die verantwoordelijk is voor dit project.
Een groot evenement bij U in de buurt!
De "tour de France pour sortir du nucléaire"
("Ronde van Frankrijk om met kernenergie te stoppen")
Frankrijk is HET land van kernenergie: 58 kernreactoren, opslagplaatsen voor kernafval, productie-eenheden voor de brandstof. Het zijn bij elkaar honderden plekken door het hele land, vaak zonder dat de burgers van hun bestaan afweten: eigenlijk gaat dit ieder inwoner van Frankrijk aan.
Na het succes van de demonstratie van 17 januari in Parijs, waar meer dan 10.000 mensen hebben geprotesteerd tegen de nieuwe opmars van kernenergie, is de "tour de France" van 24 april tot 23 mei een geweldige happening.
Deze ambitieuze en nooit eerder vertoonde tour (meer dan 4000 km, 28 etappes en 46 te bezoeken plekken) zal verschillende regio's aandoen om burgers direct te ontmoeten. Het doel: op een aansprekende manier aan zoveel mogelijk mensen informatie geven over kernenergie en over alternatieve energiebronnen, vanuit een nieuwe invalshoek: theater, reizende tentoonstelling over duurzame energiebronnen, optochten van burgers, kunstzinnige optredens, feestelijke maaltijden, etc.
Door het samenbrengen van verschillende aspecten van het kernenergieprobleem, het bezoeken van verschillende steden en verschillende plaatselijke groepen, en het samenwerken met organisaties en individuen uit verschillende Europese landen komt de federatie "Sortir du Nucléaire" werkelijk tot leven: een echt netwerk met een actieve en vernieuwende aanpak. Wij hopen met deze kleurrijke en creatieve tour vele positieve krachten te bundelen.
Het startschot van de tour zal worden gegeven op 24 april 2004, twee dagen voor de datum van de ramp van Tsjernobyl. De eerste plek die zal worden bezocht is de centrale van Fessenheim, in de Elzas: de oudste van Frankrijk, de gevaarlijkste, die de EDF, de Franse Staatsmaatschappij voor stroomvoorzieningen, tijdens de hittegolf van 2003 permanent moest afkoelen met sproeiwater. De tour de France eindigt in Normandië, waar drie centrales zijn gevestigd alsook de gevaarlijke en onnodige verwerkingsfabriek van La Hague. Tijdens de tour zal een grote handtekeningen-actie worden gelanceerd onder het motto: "één miljoen Europeanen willen stoppen met kernenergie!"
De huidige regering probeert kernenergie nieuw leven in te blazen, terwijl het geld veel beter kan worden geïnvesteerd in maatregelen voor energiebesparing, hoger rendement bij energie verbruik en het ontwikkelen van duurzame energie. Dit soort oplossingen kunnen vele banen opleveren en zijn op termijn de enige manier om klimaatverandering tegen te gaan en tegelijkertijd te stoppen met kernenergie.
Stand van zaken
De start zal zijn op 24 april met een manifestatie/demonstratie in Fessenheim (noord-oost) op de grens met Duitsland. Vanuit Duitsland is een fietstocht georganiseerd die zich hierbij zal aansluiten. Op 25 april een dag over energie in Kaysersberg waarna op Tsjernobyldag, 26 april, vertrokken wordt richting zuiden om ruim 4000 km later te eindigen op 23 mei in het noordwesten bij Penly/Dieppe (mogelijke *EPR locatie) en een eindmanifestatie in Rouen. (zie de website voor totale route en programma)
Door de verschillende regionale groepen wordt hard gewerkt aan alle praktische zaken om de Tour te ontvangen en er in hun plaats een krachtige anti-nucleaire dag van te maken.
De vaste groep deelnemers aan de Tour bestaat uit ± 30 mensen, daarnaast zullen verschillende personen een deel meereizen. Waaronder een vrouw uit Finland en een man uit India. De professionele theatergroep Brut de Beton gaat de hele maand mee met het programma Tsjerobyl-monologen en organiseert aansluitend een debat, evenals een muzikant/poppenspeler met kinderprogramma en de muziekgroep "Stop Bure", uit de omgeving van Bure (de locatie voor eindopslag van het Franse en mogelijk Europese kernafval). Ook zullen er veel verschillende straattheateracts uitgevoerd worden. Er gaat een brandweerman mee die vanuit zijn expertise verhaal zal doen over de onmogelijkheden van hulpdiensten bij nucleaire ongelukken. Een truck uit Zwitserland gaat mee met aan boord een duurzame energie expositie.
In Frankrijk wordt er opgeroepen om, gelinkt aan de tour, rond 26 april bij gemeentehuizen bloemen neer te leggen ter nagedachtenis van Tsjernobyl.
Het complete programma en route van de "tour de France pour Soritr du Nucléaire" en de Europese petitie staat op www.sortirdunucleaire.org (op dit moment alleen nog in het frans). Op www.ddh.nl/duurzaam/ zullen (foto)verslagen geplaatst worden in het Nederlands.
Regelmatig zullen er videoberichten van de tour beschikbaar worden gemaakt via het internet. Zowel als aanvulling op de verslaggeving die via dit medium plaatsvindt als in een kwaliteit die goed genoeg is om tijdens bijeenkomsten elders te vertonen en om uit te zenden via (lokale) TV zenders. Een onafhankelijk video team dat de gehele tour begeleid verzorgd dit. Wilt u hierover meer weten, neem dan even kontakt op. (link naar de videosite zal op http://www.ddh.nl/duurzaam geplaatst worden)
Informatie over het Nederlandse aandeel van dit project:
Elise Leijten (Bries11-actietheater) 020-6650273, 06-51152499 (tijdens het project een frans nummer; volgt later), bries11@euronet.nl
Rob Boogert, (Akties Tegen Kernwapens) 070-3890235, 06-13642249 (tot 20 april)Perscontact in Frankrijk: Stéphane Lhomme: 00 33 664 100 333
Enkele links naar foto's van diverse theateracties door bries11:
Dhr. Pi Nocchio, de nucleair lobbyist, tijdens de demonstratie in Parijs van 17 januari tegen de EPR
'Nucleair slachtoffer'
'Bush'
pro JSF: Justitia & 'Kok'
'Balkenende'
'Bush' bij burgerinspectie Volkel