Debat: Palmolie en duurzame ontwikkeling op 18 mei
Dilemma's in de inkoopketen
Uit de oliepalm wordt goedkope olie gewonnen die wordt verwerkt in allerlei voedingsmiddelen, cosmetische producten, zepen, smeermiddelen, vetten, verf en diervoeder.
Om een oliepalmplantage aan te leggen is vruchtbare grond nodig. In Indonesië en Maleisië zijn enorme gebieden ontdaan van tropisch regenwoud om er oliepalmplantages te vestigen. De aanleg van oliepalmplantages speelt een grote rol bij het verdwijnen van tropische regenwouden, waardoor niet alleen de biodiversiteit in gevaar komt, maar ook cultuur en bestaansmogelijkheden van inheemse bevolkingsgroepen worden bedreigd. In een debat, georganiseerd door verschillende maatschappelijke organisaties, wordt met bedrijfsleven en overheid van gedachten gewisseld over de effecten van palmolieproductie, en over de rol van Nederlandse partijen - het bedrijfsleven in het bijzonder - bij het vinden van oplossingen.
Sprekers zijn onder meer vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven - zoals de Zwitserse supermarktketen Migros, Aarhus, het Indonesische Palm Oil Committee en het Nederlandse Productschap Margarine, Vetten en Oliën. Maatschappelijke organisaties uit de productielanden zullen concrete aspecten van de sector - problemen en oplossingen - belichten.
Datum en tijd: 18 mei, vanaf 14.00 uur
Plaats: de Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam
Organisatie: BothENDS, Greenpeace, Hivos, Vereniging Milieudefensie, Nederlands Centrum voor Inheemse Volken, Nederlands Committee voor IUCN, Novib, Wereld Natuur Fonds.