Thee, een gouden drank met een bijzondere nasmaak
PERSBERICHT – Vooraankondiging 19 Oktober 2004
Vrijdag 19 november: informatie en discussiemiddag
Bonbonnière, Onze Lieve Vrouweplein, MaastrichtOp Vrijdagmiddag 19 November organiseren Both ENDS en COS Limburg in Maastricht de informatie en discussiemiddag “Thee, een gouden drank met een bijzondere nasmaak”. De dag staat in het teken van de duurzame ontwikkeling van thee, waarbij de genodigden bestaan uit nationale- en internationale vertegenwoordigers van consumenten, bedrijfsleven en media.
Wat is eigenlijk duurzame thee?
Thee is een belangrijke, nationale drank. In 2003 dronk de Nederlander gemiddeld 101 liter thee, dat zijn 2,2 kopjes per dag. De laatste jaren neemt daarbij het aandeel van “alternatieve” theesoorten gestaag toe. Denk aan organische en biologische thee waarbij natuurlijke productiemethodes worden toegepast. Een mooi en goed principe, maar het kan nog beter. Zo zou er meer aandacht moeten komen voor de sociale, economisch gezonde en ecologische duurzame productieaspecten van thee. Overal ter wereld werken theeplukkers en fabrieksarbeiders nog altijd onder slechte omstandigheden. Daarnaast zijn theeplantages in de meeste gevallen een aanslag op de biodiversiteit en het milieu in het algemeen. Er treedt vaak ernstige erosie op, er worden pesticiden gebruikt en voor uitbreiding van theeplantages vindt nogal eens houtkap plaats. Hoe kunnen deze problemen worden aangepakt? Welke rollen kunnen de Nederlandse consument en het bedrijfsleven spelen? En, nog concreter: welke thee is nu werkelijk organisch én duurzaam verantwoord? Op de bijeenkomst “Thee, een gouden drank met een bijzondere nasmaak” wordt dieper op deze vragen ingegaan.
Programma
Een dagvoorzitter zal het gevarieerde programma aan elkaar praten. De heer Noel Oettl van de Zuid-Afrikaanse organisatie “Environmental Monitoring Group” (EMG) vertelt over het succesvolle initiatief de Heiveld Coöperatie. EMG ondersteunt deze coöperatie van Zuid-Afrikaanse rooibosthee boeren die organische thee op duurzame wijze verbouwen, verwerken en vermarkten. Daarnaast bespreken vertegenwoordigers uit de theebranche hun ondernemingsstrategieën met betrekking tot de sociale en milieuaspecten van theehandel. Er is ruimte voor vragen plus discussie en natuurlijk voor het drinken van een verkwikkend kopje duurzame thee.
“Waar komt het goud vandaan?”
De middag is georganiseerd in het kader van een door het Ministerie van VROM ondersteund project “Waar komt het goud vandaan?”, ofwel: de mondiale aspecten van duurzaamheid. Het is gericht op de bevordering van bewustwording en betrokkenheid van het Nederlandse publiek omtrent de gevolgen van Nederlandse consumptie op het Zuiden.
Noot aan de redactie: De Zuid-Afrikaanse gastspreker Noel Oettl verblijft rond 19 november enkele dagen in Nederland en is beschikbaar voor interviews. Voor afspraken, fotomateriaal en inlichtingen: Stichting Both ENDS, Ilma Kramer, Communicatie, tel. 020-6230823, e-mail: ik@bothends.org
Informatie over de betrokken organisaties zijn te vinden op:
www.bothends.org, www.coslimburg.nl en www.goedewaar.nl