Duurzaamheidsakkoord zonder garanties
Amsterdam, 4 juni 2003 --- Milieudefensie vindt het vandaag gepresenteerde akkoord van negen grote internationale banken, waaronder ABN Amro, een eerste stap richting duurzaam investeringsbeleid. Maar de sociale- en milieunormen die de banken hebben opgesteld, worden slechts toegepast op basis van vrijwilligheid. 'Zonder spijkerharde afspraken over naleving is dit akkoord een wassen neus,' aldus Milieudefensie-campagneleider Paul de Clerck.
Milieudefensie, dat enkele maanden geleden door de banken om advies werd gevraagd, is blij dat banken zich realiseren dát er normen moeten komen voor de leningen die zij verstrekken. Cruciaal is echter dat de uitvoering en controle goed wordt geregeld en dat banken transparant optreden. In de huidige plannen van de banken is dat volstrekt onvoldoende geregeld. Daardoor is er geen enkele garantie dat ABN Amro en andere banken in de toekomst niet langer geld zullen lenen voor projecten die tot grote milieu- en sociale problemen leiden.
De afgelopen jaren zijn grote banken, zoals ABN Amro, Citygroup en Barclays, onder grote druk komen te staan. Deze banken blijken vaak projecten te financieren die leiden tot grootschalige milieuvernietiging en tot sociale problemen. Zo leent ABN Amro geld aan het mijnbouwbedrijf Freeport voor een goudmijn in Indonesië. Freeport loost miljoenen tonnen afval per jaar in de rivieren en op het land, waarvan het milieu en de lokale bevolking de dupe worden. ABN Amro is ook betrokken bij de financiering van oliepalmplantages waarvoor tropische bossen worden gekapt en in brandgestoken. Op aandringen van Milieudefensie heeft ABN Amro anderhalf jaar geleden besloten een beleid voor de financiering van bosprojecten in te stellen.
Niet-gouvernementele organisaties uit meer dan tien landen hebben onlangs, in de zogeheten Collevechio Declaration, een oproep gedaan aan banken om duurzaamheidsnormen voor hun investeringen op te stellen. Daarvoor is echter van groot belang dat een onafhankelijke instantie controleert of bij projecten die banken financieren de normen daadwerkelijk worden nageleefd. Bovendien moet alle relevante informatie over dergelijke projecten voor belanghebbenden, zoals mogelijk gedupeerden, NGO's en werknemers, beschikbaar zijn.
Uit het vandaag gepresenteerde akkoord blijkt echter dat de banken belanghebbenden nog steeds niet willen informeren over de sociale- en milieueffecten van hun projecten. Bovendien willen de banken niet uitsluiten dat ze in de toekomst projecten zullen financieren in kwetsbare ecologische gebieden. 'Daarmee valt de bodem onder deze overeenkomst weg,' aldus Paul de Clerck. 'Bij Wereldbankprojecten kunnen gedupeerden ten minste nog een klacht bij een ombudsman indienen. De banken claimen dat ze de normen van de Wereldbank overnemen, maar de daarbij horende klachtenprocedure hebben ze voor het gemak maar laten zitten.'
Voor meer informatie:
Persvoorlichting Milieudefensie, telefoon 020-5507333
Website: www.milieudefensie.nl