Volksoploop tegen het kapitalisme
voor solidariteit en rechtvaardigheid in een grenzeloze wereld
26 september, 16 uur domplein UtrechtPersbericht 19 september
Op dinsdag 26 september begint in Praag de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank. In Praag zullen dan naar verwachting tienduizenden demonstranten uit tientallen verschillende landen demonstreren tegen het door deze organisaties gevoerde neo-liberale beleid. Deze eerste dag van de IMF en Wereldbank bijeenkomst is uitgeroepen tot 4e internationale actiedag tegen het kapitalisme (codenaam S26). De eerdere internationale actiedagen vonden plaats tijdens de G8 top in Keulen (18 juni ’99), de Wereldhandelsorganisatie bijeenkomst in Seattle (30 November ’99) en de IMF en Wereldbank bijeenkomst in Washington (16 april ’00).
Naar verwachting zullen op 26 september in meer dan vijftig landen acties plaatsvinden. Hieraan zullen honderdduizenden mensen deelnemen.
Terwijl in Praag honderden Nederlanders zullen meedoen aan de protesten aldaar, vindt in Utrecht een Volksoploop tegen het kapitalisme plaats. Deze start om 16.00 vanaf het Domplein. De organisatie van de Volksoploop is in handen van het platform Stank voor Bank.Wat het platform Stank voor Bank vindt
In hun vijftig jarig bestaan hebben zij talloze landen, middels zogenaamde structurele aanpassingsprogramma’s (SAP’s), gedwongen deel te nemen aan de neo-liberale vrije markt economie. Dit heeft geleid tot vernietiging van lokale sociale, politieke en economische verhoudingen. Enerzijds worden landen gedwongen te bezuinigen op sociaal beleid, terwijl anderzijds zij hun economieën moeten openstellen voor buitenlands kapitaal. De structurele aanpassingsprogramma’s ontwrichten samenlevingen en veroorzaken zo armoede, oorlogen en milieuvernietiging.
Wat het platform Stank voor Bank wil
Wij willen dat er een einde komt aan de (exclusieve) macht van de neo-liberale ideologie. Deze wens zullen we niet van vandaag op morgen ingewilligd zien, maar we kunnen wel vandaag een begin maken.
Het platform is van mening dat mensen overal in de wereld directe invloed moeten krijgen op de besluiten die betrekking hebben op hun eigen levens. Dit vraagt een verregaande democratisering van de economische en politieke verhoudingen. De eis voor verregaande democratisering staat echter haaks op de voortdurende centralisatie van economische en politieke macht die met het neo-liberale vrije markt model gepaard gaan. Als het aan het platform ligt zullen vrijhandelsinstituties zoals het IMF en de Wereldbank worden ontbonden. Tegelijkertijd moeten de schulden van Zuidelijke landen aan Westerse regeringen en banken worden kwijtgescholden. Ook zal er een einde moeten komen aan de Westerse inmenging in de economie en politiek van Zuidelijke landen.In tegenstelling tot James D. Wolfensohn (president Wereldbank) en vele andere prominente vrij handel-fans zullen wij daarom niet deelnemen aan de op 3-6 oktober door het Amsterdam Institute for International Development (aiid.org) georganiseerde conferentie over de privatisering van de armoede.
Platform Stank voor Bank: huizen.dds.nl/~stank email: stank@dds.nl