Mestopkoopregeling nekt ammoniakbeleid
Milieuorganisaties slaan alarm over vrije verkoop ammoniakrechten
Gezamenlijk persbericht van Milieudefensie en Stichting Natuur en Milieu
Amsterdam, 30 maart 2000 -- Het Nederlandse ammoniakbeleid is een lege huls geworden, concluderen Milieudefensie en de Stichting Natuur en Milieu. Boeren die in het kader van de onlangs opengestelde eerste tranche van de opkoopregeling voor varkens- en mestrechten stoppen met hun bedrijf, kunnen hun ammoniakrechten verkopen aan andere boeren. Hierdoor zal een groot overschot aan ammoniakrechten op de markt ontstaan. Iedere stimulans voor de reductie van ammoniakemissie in de veehouderij verdwijnt daardoor. De uitstoot van ammoniak levert een belangrijke bijdrage aan de verzuring van het milieu en is uiterst schadelijk voor de Nederlandse natuur. Bijvoorbeeld heide, vlinders, reptielen, paddestoelen en kortsmossen verdragen het niet. Voor Milieudefensie betekent het vrijkomen van ammoniakrechten dat juridische procedures tegen intensieve veehouderijbedrijven, om de uitstoot van ammoniak te beperken, niet langer zinvol zijn.
Door de nieuwe opkoopregeling komen varkens- en mestrechten in handen van de overheid, maar dat geldt niet voor ammoniakemissierechten. Met een door mestafzet gereguleerd beleid in het verschiet, kan dit in de toekomst mogelijk weer leiden tot een groei van de veestapel. Juist vorige week hebben ook de grote natuurbeschermingsorganisaties bij de Tweede Kamer aangedrongen op verscherping van het ammoniakbeleid. De regeling doet ook afbreuk aan het stimuleringsbeleid voor emissiearme Groenlabelstallen. Geen boer die daarin nu nog zal willen investeren. Ammoniakemissierechten zijn binnenkort immers overal te koop bij stoppende boeren.
Onbehoorlijk bestuur
Het ministerie van Milieu, verantwoordelijke voor het ammoniakbeleid, heeft twee mogelijkheden om te voorkomen dat het ammoniakbeleid in een klap wordt tenietgedaan. Allereerst door te bepalen dat bij de opkoopregeling in de tweede tranche later dit jaar, ook de ammoniakrechten van de stoppende boeren uit de handel worden genomen. Ten tweede dient zo snel mogelijk en nog voor de zomer de Algemene Maatregel Van Bestuur Huisvesting voor varkens- en kippenstallen te worden voorgelegd aan de Tweede Kamer. Al in 1991 is deze regeling toegezegd. Dat hierin nog steeds geen schot zit, vinden Milieudefensie en Stichting Natuur en Milieu een vorm van onbehoorlijk bestuur. De maatregel moet voorschrijven dat ammoniakemissiearme stallen voortaan de norm zijn.
De afgelopen jaren heeft Milieudefensie met succes milieuvergunningen aangevochten vanwege een tekort aan emissierechten. Nu die overal voor weinig geld te koop zijn, hebben dit soort procedures geen zin meer. Juridische procedures in verband met stankoverlast en ten behoeve van natuurbescherming worden wel voortgezet.
Voor meer informatie:
Milieudefensie, Arend Bosscher 053 4770 433
Stichting Natuur en Milieu 030 2331 328: Marijke Brunt, Jeroom Remmers (06 260 86 741)
Persvoorlichting Milieudefensie 020 5507 333