‘Een Zonnig Woonklimaat’ in april van start
Milieudefensie start project voor zonneboilers in huurwoningen
Persbericht 28 maart 2000
Amsterdam, 27 maart 2000 --- Energiezuinig en milieuvriendelijk wonen is goed mogelijk voor huurders van woningcorporaties. Samen met energiebedrijven in Nederland heeft Milieudefensie een pakket energiebesparende maatregelen samengesteld voor woningcorporaties die woningen laten renoveren. Deze extra aanpassingen in de huurwoningen kunnen kostenneutraal worden uitgevoerd, terwijl het aardgasverbruik van een gerenoveerde woning daardoor 40 procent omlaag kan. De kosten van een zonneboiler en de overige aanpassingen worden gecompenseerd door de lagere energierekening. De huurder komt `gratis’ aan een comfortabeler en energiezuiniger huis.
Vanaf april benaderen lokale Milieudefensiegroepen met het project `Een Zonnig Woonklimaat’ de woningcorporaties in hun gemeente met het verzoek om actief mee te doen aan energiebesparing. Belangrijkste element van het pakket is de installatie van zonneboilers in de woningen. Andere onderdelen van het plan om het gasverbruik omlaag te brengen zijn het afstellen van de centrale verwarmingsinstallatie, isolatie, tochtwerende maatregelen en voorlichting aan de huurder. De aanpassingen leveren een besparing op van 40 procent op de gasrekening.
Huurders houden geld over
Milieudefensie biedt het pakket energiebesparende maatregelen aan in samenwerking met onder andere KEAD (Kennemerland Energie Advies en Diensten), onderdeel van Energiebedrijf Zuid Kennemerland. Dit energiebedrijf heeft met eerdere projecten de haalbaarheid bewezen van kostenneutrale aanpassingen. In Bennebroek plaatsten Pré Woondiensten en KEAD zonneboilers. De bewoners betaalden daarvoor een huurverhoging van tien gulden, maar hun maandelijkse energierekening ging met minstens twaalf gulden omlaag. Ook in een seniorenflat in Haarlem houden de huurders geld over aan de plaatsing van zonneboilers. De woningcorporatie neemt daar de leasekosten van de boilers over van haar huurders. Dat kan omdat de exploitatie- en onderhoudskosten van nieuwe installaties een stuk lager zijn dan van oude conventionele warmwaterinstallaties.
Minder leegstand
De voorgestelde maatregelen zijn goed voor het milieu, omdat energiebesparing leidt tot minder uitstoot van het broeikasgas CO2. Daarnaast gaat door isolatie, tochtwering en een betere afstelling van de centrale verwarming het wooncomfort van de huurders omhoog. En uiteindelijk profiteren ook de woningcorporaties: de huizen met zonneboiler zijn in de toekomst beter verhuurbaar en zo wordt leegstand in het oude woningbestand voorkomen.
Voor meer informatie:
Persvoorlichting Milieudefensie 020 550 7333
Monique de Lede, project een Zonnig Woonklimaat 020 550 7358