Cijfers verwachte sterfte door genvoedsel blijven toenemen
P E R S B E R I C H T
Utrecht, 31-10-00Op basis van de voorliggende wetenschappelijke gegevens moet geconcludeerd worden, dat hoe langer genetisch gemodificeerde voeding geconsumeerd wordt, hoe meer doden er door zullen vallen. Deze conclusie trekt Vereniging EVM op basis van schokkende nieuwe gegevens.
In april 1999 riepen ruim 20 maatschappelijke organisaties de politiek al op, om uit voorzorg een moratorium op genvoedsel in te stellen. In juni van dat jaar besloot te politiek zich achter een "maatschappelijk debat" te verschuilen. Dat is nu wel gebleken slechts bedoeld te zijn om te kritiek in te kapselen.
In de 18 maanden sedertdien is er een stortvloed van incidenten geweest rond gentechnologie en ook genvoedsel, waarbij de ergste vrees nog te optimistisch is gebleken. EVM is geschokt, dat ondanks dit, niet alleen het bedrijfsleven maar ook tal van wetenschappers uit onder andere Wageningen en Leeuwarden, en zelfs ook de regering blijven beweren dat alles OK is. Een vergelijk met de BSE crisis (in 1996 "geen gevaar", in 2000 zo'n 73 doden, tientallen stervenden, en potentieel honderdduizenden toekomstige slachtoffers. Bij dit soort getallen verbijstert het verstand, en vervalt men (blijkbaar) licht in apathie.
Maar bij genvoedsel liggen de kaarten niet anders (!) Het EVM heeft dit jaar de hand gelegd op informatie, die verschillende catastrofes zeer plausibel doet schijnen. Er zijn serieuze aanwijzingen, dat langdurige blootstelling aan gentech-voedsel:
- het immuunsysteem ondermijnt;
- de ontwikkeling van jonge en ongeboren kinderen verstoort;
- dat alle RoundUp-Ready soja tot 200x hogere concentraties van het dodelijke gif glyfosaat kan bevatten dan natuurlijke soja ... de regelgeving is hier zelfs voor aangepast (!);
- dat glyfosaat, zelfs na omzetting in niet-giftige afbraakproducten (in de soja), tijdens de vertering toch weer kan worden terug-omgezet in kankerverwekkende stoffen;
- dat zoogdieren negatief reageren op het vooralsnog onschadelijk geachte Bt-gif (gebruikt in gen-maïs);
- dat anti-biotica-resistentie genen, gebruikt in nog vrijwel alle huidige gen-gewassen, zeer waarschijnlijk kunnen leiden tot anti-bioticum resistente ziekteverwekkers, en zo de gevreesde ziekenhuisbacterien totaal onbestrijdbaar zouden kunnen maken;
- dat in de techniek gebruikte virus-materialen in ons voedsel natuurlijkerwijze kunnen recombineren tot geheel nieuwe ziekteverwekkers, waartegen wij mensen net zo weinig verweer hebben als Amazone-indianen tegen Europese verkoudheid. En deze lijst gaat nog verder...
Voor een deel zijn dit risico's, die bijzonder aannemelijk zijn, maar waarvan moeilijk in proeven kan worden bewezen dat zij zullen optreden. Maar wie heeft hier nu eigenlijk de bewijslast ?
Bronnen bij LNV, VWS en VROM vertellen ons, dat de bewijzen die er zijn, in de doofpot verdwijnen. Kennelijk stelt de politiek de economische belangen van enkele bedrijven boven al het andere. EVM heeft bewijzen, dat wetenschappers die "uit de school klappen" worden gebrutaliseerd. Journalisten die ‘verkeerde' dingen publiceren, worden telefonisch bedreigd.
De laatste maanden hebben ons verschillende berichten uit onafhankelijke bron bereikt, dat vee, indien het de keus heeft, genvoeder vermijdt (!). Ook zijn er duidelijke correlaties gevonden tussen genvoeder en gewoon (gangbaar) voeder in de gezondheid en weerbaarheid tegen ziekte van de dieren. Bij één proefneming is er zelfs een sterfgeval geconstateerd bij een dier dat uitsluitend genvoeder kreeg.
Deze proeven zijn nog niet onder laboratorium-omstandigheden boven alle twijfel herhaald, maar moet men daar nog op wachten?
Vereniging EVM (ecologische vereniging Montferland), gevestigd te Ulft
Postadres gentech-campagne: c/o JMA-Ut, pb 1407, 3500 BK Utrecht
tel.: 030-254 3107
e-mail: info@detegenbeweging.nl
web: www.detegenbeweging.nl
naschrift:
Vereniging EVM hoopt in November enkele van genoemde bronnen te kunnen publiceren.Op 6 november start het Nederlands Platform Gentechnologie, waar EVM ook aan bijdraagt, een handtekeningenactie tegen genetisch gemanipuleerd voedsel.