Start campagne voor behoud open, groene ruimte
Milieudefensie: Heffing maakt bouwen in open ruimte minder aantrekkelijk
Persbericht Milieudefensie
Amsterdam/Waterland, 27 september 1999, 13.30 uur -- Onder het motto ‘Trek de Groene Grens’ start Milieudefensie een campagne voor het behoud van de open, groene ruimte in Nederland. Die open ruimte dreigt dicht te slibben door de aanleg van steeds meer bedrijventerreinen, wegen en woonwijken. Daarom bepleit Milieudefensie onder meer een heffing op bouwen in de open ruimte. Campagneleider Wijnand Duijvendak presenteerde de plannen vandaag in Waterland, een van die waardevolle open cultuurlandschappen die we in Nederland nog hebben. De campagne gaat enkele jaren duren.
Mensen maken zich steeds vaker zorgen over het verdwijnen van de open, groene ruimte, blijkt uit onderzoek. Het is een weg die niemand wil inslaan, maar die onvermijdelijk lijkt. We moeten nu eenmaal wonen, werken en ons verplaatsen. Maar we genieten ook graag van de natuur en de rust van het platteland. En dat komt nu ernstig in de verdrukking.
Wijnand Duijvendak: ‘Milieudefensie vindt het hoog tijd om de Groene Grens te trekken. Het is niet nodig dat steeds nieuwe polders en natuurgebieden sneuvelen voor asfalt en beton. We kunnen het open landschap behouden als we de ruimte die al bebouwd is, efficiënter gebruiken.’
Milieudefensie denkt daarbij bijvoorbeeld aan de herstructurering van bestaande bedrijven-en haventerreinen, maar ook aan het verbeteren van het openbaar vervoer. Collectief vervoer neemt immers veel minder ruimte in beslag dan individueel vervoer per auto.
Actiedag op zondag 24 oktober
Milieudefensie voert haar campagne in nauwe samenwerking met lokale actiegroepen, die in hun eigen omgeving bedreigde gebieden verdedigen tegen bebouwing. Op zondag 24 oktober wordt tijdens een landelijke actiedag op zo'n twintig locaties in het land de Groene Grens getrokken. Dat gebeurt door het plaatsen van Groene-Grenspalen en Groene-Grensvlaggen.
Verder zijn er manifestaties, wandel- en fietstochten en culturele activiteiten. De lokale groepen verzetten zich onder meer tegen de aanleg van meer autowegen (zoals de Zuidtangent bij Groningen en de A4 in Midden-Delfland), ongewenste havenontwikkelingen (Tweede Maasvlakte en in het Noordzeekanaalgebied), de aanleg van industrieterreinen (bijvoorbeeld in de Auvergnepolder en bij Moerdijkse Hoek) en de Betuwelijn met al zijn consequenties.
Heffing op bouwen in open ruimte
Ook in politiek Den Haag beseft men dat de open ruimte steeds schaarser en de leefbaarheid bedreigd wordt. ‘Dat moet anders, de open ruimte moet beschermd worden’, aldus Duijvendak. ‘Wat Milieudefensie betreft ligt de Groene Grens in principe bij wat er nu al bebouwd is.’ In Den Haag beseft men ook steeds meer dat het met de handhaving van de ruimtelijke ordening droevig gesteld is, mede omdat adequate instrumenten voor handhaving ontbreken.
Duijvendak doet de politiek op dit punt een concrete suggestie aan de hand, namelijk het instellen van een heffing op bouwen in de open ruimte. Grondeigenaren hebben op dit moment belang bij bebouwing van de grond vanwege de grote verschillen in grondprijzen tussen landbouwgrond en natuurgebieden enerzijds en gronden met een bestemming als bedrijventerrein of woningbouwlocatie anderzijds. Deze financiële prikkel om open land te bebouwen, kan worden weggenomen door bestemmingswijzigingen van ‘groen’ naar ‘rood’ te belasten met een heffing.
De heffing moet tenminste zo hoog zijn als het prijsverschil tussen 'groene' en 'rode' grond. In de praktijk is dat een paar honderd gulden per vierkante meter, afhankelijk van de regionale markt. ‘Door een dergelijke heffing, die door het rijk of de provincie zou moeten worden geïnd, verdwijnt de financiële prikkel tot bestemmingswijziging’, aldus Duijvendak. ‘De bouwer betaalt. Het effect van zo'n heffing is dat het bouwen in de open ruimte minder aantrekkelijk wordt en het moedigt efficiënt ruimtegebruik aan.’
De campagne Trek de Groene Grens zal enkele jaren duren. Milieudefensie heeft daarvoor een campagneteam van acht personen gevormd. De campagne start met een postercampagne op NS-stations (4 t/m 17 oktober), advertenties in een aantal landelijke dagbladen en een radiospot. Op de website van Milieudefensie (www.milieudefensie.nl) is voortdurend actuele en achtergrondinformatie te vinden. In de brochure ‘Trek de Groene Grens; Bondgenoten gezocht voor de open ruimte’ wordt het campagnethema verder uitgediept.
Meer informatie: Persvoorlichting Milieudefensie, telefoon: 020 - 550 73 33 Klaas Breunissen, campagnevoorlichter, telefoon: 020 - 550 73 00 Beschikbare bijlagen, aan te vragen via 020 - 62 62 620: -Overzicht van activiteiten op de landelijke actiedag 'Trek de groene grens', zondag 24 oktober -Brochure 'Trek de Groene Grens; Bondgenoten gezocht voor de open ruimte' door Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en De 12 provinciale Milieufederaties, Amsterdam, september 1999, 36 pagina's, prijs: hfl. 5