Duizenden mensen trekken de Groene Grens samen met Milieudefensie
“Overheid moet open ruimte beschermen”
PERSBERICHT MILIEUDEFENSIE
Amsterdam, 24 oktober 1999 – De landelijke actiedag ‘Trek de Groene Grens’ van Milieudefensie is vandaag een groot succes geworden. De actiedag is vooral een dag geworden van duizenden mensen in lokale organisaties, die zich inzetten voor het behoud van de open, groene ruimte in hun direkte omgeving. Op 32 plaatsen in Nederland hebben deze actiegroepen de Groene Grens getrokken tegen bebouwing. In deze bedreigde gebieden zijn Groene-Grenssymbolen neergezet. De Groene- Grenspalen en –vlaggen verbeelden zowel het opwerpen van een grens tegen asfalt en beton, als het alternatief, de open vrije ruimte.
De Milieudefensie-campagne Trek de Groene Grens die op 27 september van start ging, zet zich in voor het behoud van het onbebouwde, open landschap tegen verdere aantasting door bedrijven-terreinen, havens, wegen en woonwijken. Door efficienter gebruik van de ruimte die al bebouwd is, kunnen verdere aanslagen op de open, groene ruimte worden voorkomen. Hoogleraar economie A. Heertje sprak vandaag in Zoeterwoude ook zijn afkeuring uit voor ‘de economie van het meer’: “Kwaliteit wordt hier opgeofferd aan groei in de engste zin. Dat is een zeer beperkte voorstelling van wat economie is. Maar zelfs volgens deze zeer beperkte visie hoort natuur ook een eindprodukt, niet alleen een productiemiddel te zijn.”
Actiedag maakt beweging zichtbaar
Campagneleider Wijnand Duyvendak van Milieudefensie bezocht in de loop van de actiedag drie bedreigde gebieden: de Auvergnepolder en Moerdijkse Hoek, twee locaties in Noord- Brabant die beiden bedreigd worden door de aanleg van industrieterreinen, en Slijk-Ewijk, waar de Betuwelijn het rivierenlandschap dreigt te verwoesten. “Vandaag werken al deze mensen die jarenlang los van elkaar in actie waren, voor het eerst samen”, aldus Duyvendak in zijn toespraak. “Wat een onzichtbare beweging was, wordt vandaag een zichtbare beweging.”
Opmerkelijk zijn de talloze coalities van stad en platteland. Op veel plaatsen stelden boeren land ter beschikking van de Groene- Grensactiedag. Een vertegenwoordiger van Z-LTO (Zuidelijke Land Tuinbouw Organisatie) zei in Halsteren: “Onze leden moeten werken en wonen in de Auvergnepolder. We zullen ons met hand en tand blijven verzetten tegen industrie.” Hij roemde tijdens de acties in de Auvergnepolder de saamhorigheid tijdens de actiedag: “We zijn blij met steun van andere organisaties, samen staan we sterker.”
Trek de Groene Grens: een groeiende beweging
Sinds de campagnestart in september groeit de steun voor de de eisen van Milieudefensie, zowel uit de samenleving als vanuit de politiek. Hoogleraar A. Heertje constateerde tijdens zijn toespraak net als Milieudefensie dat er een groeiend aantal mensen zich zorgen maakt over het oprukkende asfalt en beton. ”Een jaar geleden klonken er overwegend andere geluiden. Maar nu al zien steeds meer mensen in Nederland de argumenten van het alternatief. Uiteindelijk heeft actievoeren wel degelijk zin.”
Politiek: geen woorden maar daden
Ook politiek vindt de Groene Grens weerklank. “Maar het gaat ons niet alleen om mooie woorden”, aldus campagneleider Duyvendak. “Uiteindelijk willen we dat op al die plekken in het land waar vandaag die duizenden mensen actie voeren, daadwerkelijk de open ruimte behouden en onze alternatieven gerealiseerd worden. Wij willen dat de politici hun mooie woorden omzetten in concreet beleid. De overheid moet daadwerkelijk de open ruimte beschermen door de Groene Grens te trekken.”
Voor meer informatie: Milieudefensie persvoorlichting 020 – 5507 333
Beschikbare bijlagen: toespraak Wijnand Duyvendak en kort verslag actiedag