Vaderdagoproep: 'Gooi oude scheerapparaat niet in de vuilnisbak'
Milieudefensie vraagt Pronk om retourpremie voor kleine apparaten
Persbericht
Amsterdam, 18 juni 1999 -- Vlak voor vaderdag vraagt Milieudefensie aan minister Pronk om aanvullend beleid voor de inzameling van kleine apparaten. Die inzameling gaat op 1 januari 2000 van start. Milieudefensie is bang dat de inzameling van kleine apparaten niet van de grond komt als de minister gemeenten geen resultaatverplichting voor de inzameling oplegt en consumenten geen retourpremie ontvangen voor hun oude apparaten. Bij inzamelproeven de afgelopen jaren in Rotterdam en het noordoosten van Nederland bleek dat zonder retourpremie niet meer dan tien procent van de apparaten werd ingeleverd.
Milieudefensie grijpt vaderdag aan voor dit signaal, omdat het traditioneel een moment is waarop veel kleine apparaten cadeau worden gegeven. Die nieuwe apparaten vervangen meestal een apparaat dat bij het huisvuil belandt. En dat laatste is zonde, omdat ze opnieuw gebruikt of gerecycled kunnen worden.
In de dagen na vaderdag vraagt Milieudefensie daarom in advertenties aan vaders die een nieuw scheerapparaat of een nieuwe boormachine hebben gekregen om hun oude apparaat niet in de vuilnisbak te gooien. Zij kunnen hun oude apparaten beter inleveren bij de kringloopwinkel of tot volgend jaar bewaren omdat ze dan gerecycled kunnen worden.
Jaarlijks 4,3 miljoen kleine apparaten afgedankt
Zondagavond staan naar schatting tienduizend vaders met een nieuwe elektrische tandenborstel voor de spiegel. Bijna twee keer zoveel vaders scheren zich de volgend ochtend met een fonkelnieuw apparaat. Tegenover elk van die nieuwe apparaten staat er meestal ‚‚n die wordt weggegooid. Jaarlijks worden er 4,3 miljoen kleine apparaten afgedankt. Slechts vier procent daarvan komt nu op een of ander manier in de kringloopwinkel terecht. De rest verdwijnt in de vuilniszak. Volgens de kringloopbranche kan een kwart van die apparaten opnieuw gebruikt worden. Uit de overgebleven apparaten kan gemakkelijk minstens de helft van de grondstoffen worden teruggewonnen.
Chemisch afval
Veel kleine apparaten bevatten oplaadbare batterijen en accu's. Die apparaten worden volgens de wet expliciet niet tot het klein chemisch afval gerekend, terwijl dat wel voor losse batterijen en accu's geldt. De overheid hoopt dat de Wet Verwijdering Wit- en Bruingoed voorkomt dat de zware metalen uit de batterijen en accu's in de verbrandingsoven terechtkomen. Als de inzameling van kleine apparaten niet van de grond komt, zal daar echter niets van terechtkomen.
Meer informatie:
* Persvoorlichting, Victor van den Belt: 020 550 73 33
* Jeroen Schmaal, Grondstoffencampagne: 020 550 73 63Noot voor de redacties:
Milieudefensiegroepen doen in twintig gemeenten onderzoek naar de inzameling. Zij vragen burgers onder meer welke inzamelwijze hun voorkeur heeft. De resultaten worden over twee weken bekend gemaakt.