Persbericht Milieudefensie
Amsterdam, 12 april 1999Hergebruik oude apparaten stijgt flink door inzamelmodel
Milieudefensie blij met plan van kringloopbranche
Milieudefensie ziet grote voordelen in de nieuwe inzamelstructuur voor afgedankte apparaten die de BKN (Branche Kringloopbedrijven Nederland) op 13 april presenteert onder de naam ROS+.
Door apparaten apart aan huis in te zamelen, te repareren en te verkopen zal het hergebruik van grondstoffen flink stijgen. Het plan is tevens een goede oplossing voor het het inzamelen van zogenaamde 'kleine' apparaten die vanaf 1 januari 2000 verplicht gerecycled moeten worden, maar vaak in de vuilniszak terechtkomen.
Het nieuwe inzamelmodel levert 1.700 arbeidsplaaten op
Het plan dat de BKN voor ogen heeft is een aanvulling op de al bestaande inzamelstructuur voor oude elektrische apparaten. Die kwam in werking op 1 januari dit jaar, na de 'Let's recycle'-acties van Milieudefensie en door regelgeving van de overheid.
Winkeliers en gemeenten zorgen ervoor dat ingezamelde apparaten op een van de zestig Regionale Overslag Stations (ROSsen) terechtkomen. De verantwoordelijke elektronicaproducenten halen de apparaten bij de overslagstations op, om ze te recyclen.
Probleem met de oude structuur is dat er geen plek is voor de reparatie en verkoop van tweedehands apparaten en dat niet in elke gemeente apparaten aan huis worden opgehaald.
Inzameling en reparatie
De BKN wil op de ROSsen ter plekke geschikte apparaten repareren en in (kringloop)win- kels verkopen. Daarnaast zorgt het plan ervoor dat in heel Nederland apparaten aan huis apart worden opgehaald. Op die manier kan de consument gemakkelijk op een milieuvrien- delijke manier van zijn kapotte apparaat af en zal ook minder snel kleine apparaten in de vuilniszak stoppen. Ieder jaar verdwijnen ruim vier miljoen kleine apparaten zoals mixers, scheerapparaten en telefoons in de vuilverbrander. Kostbare grondstoffen als glas, plastic, metaal gaan daarbij verloren.
Rol van gemeentes
In de komende maanden doet Milieudefensie in diverse gemeentes onderzoek naar de wijze waarop de inzameling van apparaten verloopt. Daarnaast benadert Milieudefensie zo veel mogelijk gemeenten met het verzoek zich bij het inzamelmodel van de BKN aan te sluiten.
Voor meer informatie:
Persvoorlichting, Loes Visser: 020 5507 333
Campagneleider grondstoffen, Wilma Berends: 020 5507 300Meer info ROS+:
BKN: 0263 514014
NVRD Nederlandse Vereniging van Metalectroproducten 0263 - 771 336