Zojuist verschenen:
WERELD DELEN op weg naar ÉÉN wereld, ÉÉN mensheid
De Hongerstichting, Amersfoort
27 mei 1999Met het boek 'Wereld Delen' probeert de Hongerstichting te Amersfoort de bewustwording over de ongelijke verdeling in de wereld kracht bij te zetten. Want, hoewel de wereld als geheel over voldoende mogelijkheden en middelen beschikt om iedere wereldburger van een menswaardig bestaan te verzekeren, is de realiteit van alledag er ook een van bizarre rijkdom naast immense armoede. Terwijl de rijkdom in het Westen zich steeds verder opstapelt, heeft ruim een miljard mensen niet genoeg te eten en te drinken.
In het boek 'Wereld Delen' wordt een aantal mechanismen van scheefgroei en de vorm waarin ze zich manifesteren voor het voetlicht gebracht. Aan de hand van vijftien interviews wordt het thema ongelijke verdeling op positief-kritische wijze belicht, bezien vanuit verschillende invalshoeken: de Derde Wereld, het milieu, de ekonomie, ontwikkelingssamenwerking, de positie van de vrouw en de allerarmsten; de rol ook van de vakbond, het bedrijfsleven en de overheid.
Aan het woord komen: Gerrit Huizer, Bob Goudzwaard, Dorothee Solle, Els Postel, Philip Smith, Henk Tieleman, Hans Achterhuis, Irene van Staveren, Edith Sizoo, Allerd Stikker, Hein Stufkens, Andre Lascaris, Jan Glissenaar, Anton Westerlaken en bisschop Tiny Muskens.
Enkele citaten:
,,Schaarste hangt niet zozeer samen met tekorten, maar meer met het permanente gevoel nooit genoeg te hebben.'' (Hans Achterhuis)
,,Ontwikkelingssamenwerking heeft alleen kans wanneer het een vorm van delen betreft van zowel de zaden als de vruchten. Aanvankelijk dacht ik: we moeten leren offers te brengen ten bate van de Derde Wereld. Maar het is andersom. We moeten leren wijsheid te hebben ten opzichte van ons eigen geluk. Daar zit dan automatisch de voorzorg voor de ander in ingebouwd.'' (Bob Goudzwaard)
,,Bezit is nooit absoluut. Het moet altijd gezien worden binnen het kader van de doelstellingen van de rijkdommen van de wereld. Zolang niet alle mensen genoeg te eten en drinken hebben, zich kunnen kleden en onderdak hebben, is alle bezit relatief.'' (bisschop Tiny Muskens)
,,Belangrijk is, dat het gebruik van geweld niet wordt gevierd als een overwinning; dat men zijn afschuw over het moeten gebruiken van geweld laat merken en te kennen geeft, dat men dit beschouwt als een nederlaag. Elk gebruik van geweld zou ervaren moeten worden als een nederlaag.'' (Andre Lascaris)
,,De ervaring van bevrijding, ook al is die maar zeer klein, is een ongekende kracht. Ik geloof dat onze hopeloosheid, onze onmacht vaak ook een niet waarnemen is van kleine overwinningen.'' (Dorothee Solle)
Als de interviews iets duidelijk proberen te maken, is het, dat de in het Westerse samenlevingsmodel ingeslopen eenzijdige focus op konkurrentie en eigenbelang, allerlei niet bedoelde neveneffekten heeft en in direkte relatie staat tot de groeiende tweedeling in de wereld. Gepleit wordt voor een aanpassing van strukturen en een mentaliteitsverandering, die ook het belang van de ander en het recht van de zwakkere insluit; die recht doet aan het inzicht, dat een mens niet louter voor zichzelf leeft, maar integendeel zijn mens-zijn voor een belangrijk deel ontleent aan zijn relatie met andere mensen.
,,We zullen de wereld moeten delen om onszelf en de aarde te kunnen helen''.
Wereld delen (John Habets en Henk Gloudemans, redaktie) 208 pagina's - Prijs f 34,90 - Uitg. Ten Have b.v., Baarn ISBN 90-259-4788-3
Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen bij: de Hongerstichting Postbus 27, 3800 AA Amersfoort. Tel. 033 - 4650840 gironummer 4373079 (o.v.v. "bestelling WD")
Verspreiding in Belgie: Verkoopmaatschappij Bosch & Keuning, Antwerpen