Actie bij Tweede Kamer voor moratorium
‘Pas op (de plaats) met genetische manipulatie’Gezamenlijk persbericht
Van: de Alternatieve Konsumentenbond, Greenpeace, Milieudefensie en stichting Natuur en MilieuAmsterdam, 30 juni 1999 / 13.30 uur – Veel politici weten net zo min als het publiek of een product genetisch gemanipuleerde gewassen bevat. Dat is één van de uitkomsten van een Kamerquiz die woordvoerders van de grote politieke partijen en het publiek vanmiddag in Den Haag kregen voorgelegd door de Alternatieve Konsumentenbond, Greenpeace, Milieudefensie en de stichting Natuur en Milieu. Onder het motto ‘Pas op (de plaats) met genetische manipulatie’ vragen zij om een volledig moratorium totdat de voedingsindustrie kan aantonen dat genetische manipulatie geen gevaar oplevert voor gezondheid en milieu. Vanmiddag praten de vaste commissies voor LNV, VROM en VWS over dit onderwerp.
Namens de organisaties verklaarde Geert Ritsema: “We nemen het politici niet kwalijk dat ze niet weten of een product genetisch is gemanipuleerd. Het staat immers zelden op de verpakking. Wat we ze wel kwalijk nemen, is de laksheid waarmee de meeste politici met dit vraagstuk omgaan. De markt is razendsnel, de politiek loopt achter de feiten aan. Op dit moment wordt er op grote schaal geëxperimenteerd met ons voedsel. Wij vragen om een pas op de plaats totdat we zeker weten dat genetische manipulatie geen gevaar oplevert voor onze gezondheid en het milieu.”
De organisaties vragen om een volledig moratorium op genetische manipulatie van voedselgewassen. Dat betekent: geen nieuwe vergunning voor markttoelating, geen vergunning voor proefvelden en een stop op de import van transgene maïs en transgene soja. Zij vragen uit voorzorg om een moratorium, omdat zij de risico’s onaanvaardbaar achten. Die risico’s hebben betrekking op: voedselveiligheid, milieu en het ontstaan van economische machtsconcentraties bij een zeer beperkt aantal bedrijven. Verder zijn er ethische bezwaren. Een moratorium maakt het mogelijk om het maatschappelijk debat te voeren, harde veiligheidscriteria te formuleren en een sluitende etiketteringsverplichting op te stellen. Uit recent consumentenonderzoek blijkt dat één op de drie Nederlanders nog nooit van genetische manipulatie heeft gehoord. Van degene die er wel van gehoord hadden zei 64% zich zorgen te maken over genetische manipulatie in de voeding (bron: Motivaction).
Donderdag 24 juni besloten de Europese milieuministers tijdens de milieuraad in Luxemburg tot een ‘pas op de plaats’ voor het uitgeven van marktvergunningen voor nieuwe genetisch gemanipuleerde producten. De organisaties verwelkomen dit besluit en beschouwen het als een stap in de goede richting. Zij roepen de Nederlandse politici op hun verantwoordelijkheid te nemen en in te stemmen met een volledige moratorium.
Voor meer informatie:
Milieudefensie, persvoorlichting (020) 5507333 / 06 53715820
Greenpeace, persvoorlichting (020) 5249588 / 06 53106593
Alternatieve Konsumenten Bond, persvoorlichting (020) 6863338
Stichting Natuur en Milieu, persvoorlichting (020) 2331328
N.B. Op verzoek faxen wij u achtergrondinformatie en de complete enquête.