Nieuwsbrief Autovrije zondag 19-09-99
Uitgave: LOAZ i.s.m. Milieudefensie, 27 juli 1999.
IN DEZE NIEUWSBRIEF:
- Steeds meer steden autovrij op zondag 19 september.
- Tal van activiteiten in autovrije steden.
- LOAZ gaat samenwerken met Milieudefensie.
- Lijst van steden die meedoen.
- Rondweg dicht in Houten.
- Binnenstad Amsterdam toch autovrij.
- Oproep: "organiseer evenementen in Amsterdam"
- Steun van Pronk en Netelenbos.
- Rotterdam loopt voorop.
- Kerken: "Mobiliteit beperken".
- Zonder auto goedkoper naar de dierentuin.
Steeds meer steden autovrij op zondag 19-09-'99.
Op 19-09-99 is er in tientallen gemeenten in het land een Autovrije Zondag. Mensen worden opgeroepen die dag de auto te laten staan. Bovendien zullen kilometers asfalt afgesloten worden voor het autoverkeer. Daardoor komt er plaats vrij voor andere weggebruikers (fietsers, wandelaars), openbaar vervoer, en tal van activiteiten op straat.
De Autovrije Zondag is bedoeld om stil te staan bij de uit de hand lopende automobiliteit. Vanwege milieu en leefbaarheid is groei van het autoverkeer ongewenst. Ook de behoefte aan een periodieke rustdag is voor velen een belangrijk motief voor een Autovrije Zondag.Tal van activiteiten in autovrije steden
In de autovrije plaatsen gaat veel gebeuren op 19 september: Van het afsluiten van binnensteden tot het organiseren van buurtfeesten; van gratis openbaar vervoer tot een verhalenwedstrijd over de autoloze zondag van '73; van koffieconcerten op het dorpsplein tot skeelerwedstrijden op de plaatselijke rondweg; van aankondigingen in de gemeenterubriek tot billboards bij de ingang van het dorp; van straattekenwedstrijden tot VVV stads-wandelingen en van een milieumarkt tot zelfs het inzetten van een Zeppelin als alternatief vervoermiddel.
LOAZ gaat samenwerken met Milieudefensie
Het Landelijk Overleg Autovrije Zondag (LOAZ) weet zich sinds kort gesteund door de Vereniging Milieudefensie. In nauwe samenwerking zullen beide organisaties de landelijke coordinatie van de Autovrije Zondag van 19-09-99 op zich nemen. Milieudefensie is een organisatie die al 25 jaar opkomt voor mens en milieu, met 33.000 leden, 100 lokale groepen en zusterorganisaties in 52 landen.
Lijst van steden die meedoen
Bij ons zijn op dit moment 40 gemeenten bekend die zeker in enige vorm meedoen op 19-09-99. Daarnaast zijn er nog eens 75 andere gemeentebesturen die wel belangstelling hebben getoond voor de Autovrije Zondag op 19 september maar nog niet officieel hebben toegezegd aan de oproep van het LOAZ gehoor te geven. Daarnaast zijn bij ons op dit moment meer dan 100 groepen en maatschappelijke organisaties bekend die in 80 verschillende plaatsen van plan zijn activiteiten te ondernemen. Op onze website www.autovrijezondag.nl is de volledige lijst te vinden.
De 40 gemeenten die in enige vorm meedoen op 19-09-99 zijn:
Zwolle, Zutphen, Zoetermeer, Waddinxveen, Veldhoven, Tilburg, Schiermonnikoog, Schiedam, Raalte, Purmerend, Ootmarsum, Ooststellingwerf, Oosterhout, Nijmegen, Noordenveld, Moordrecht, Maasbree, Leek, Houten, Hengelo, Heerlen, Heerde, Heemstede, Haarlem, Hardenberg, Groningen, Goes, Geleen, Geertruidenberg, Enkhuizen, Eibergen, Driebergen, Delft, Deventer, Den Helder, Den Haag, Buren, Boxtel en Amsterdam.
Rondweg dicht in Houten
De gemeente Houten staat al bekend om haar verkeerssysteem, waarbij fietsers voorrang hebben en je met de auto alleen naar een naastgelegen wijk kunt via de rondweg. Toch (of juist daarom) doet men ook in Houten enthousiast mee aan de Autovrije Zondag. Op 19-09-99 wordt van 12 tot 15 uur de rondweg afgesloten ten behoeve van een hardloop-, skeeler-, en brede banden-wedstrijd. Het motto is "Heel Houten fietst" (Op koninginnedag 30 april jl. gaf prins Claus in Houten al het goede voorbeeld). Tijdens de Autovrije Zondag probeert men de langste optocht van versierde fietskarren te realiseren, compleet met fietsend koor. Een plaatselijke fietsenmaker doet enthousiast mee door voor ligfietsen en een volle prijzenkast te zorgen. Verder zijn er in Houten een lunchconcert op het dorpsplein, een straattekenwedstrijd en ritjes per paard en wagen. Kerkgangers zullen vooraf vanaf de kansel opgeroepen worden om ongemotoriseerd ter kerke te gaan.
Binnenstad Amsterdam toch autovrij!
"Burgemeester er is te weinig stilte in de stad". Schreef Adelheid Roosen aan burgemeester Patijn van Amsterdam. Roosen deed onlangs samen met een twintigtal andere bekende Nederlanders waaronder Youp van 't Hek, Jos Brink, Marga Minco, J.J. Voskuil en Nouchka van Brakel een oproep aan de Amsterdamse gemeenteraad om op 19 september de binnenstad van Amsterdam autovrij te maken. Ook de Amsterdamse Raad van Kerken stuurde een brief met die strekking. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 74% van de Amsterdammers voorstander is van een Autovrije Zondag in combinatie met gratis openbaar vervoer.
De gemeenteraad van Amsterdam besloot half juli tot een autovrije binnenstad op 19 september. Nauwelijks een week later besloot dezelfde gemeenteraad echter het gebied te beperken tot de straten rondom evenementen in de binnenstad, omdat er volgens de gemeente geen juridische basis is voor het afsluiten van de gehele binnenstad voor het autoverkeer. Volgens het LOAZ en Milieudefensie is die basis er op grond van artikel 2 van de wegenverkeerswet wel. Zij worden in die opvatting gesteund door de VNG.Oproep: Organiseer evenementen in Amsterdam!
Het LOAZ, Milieudefensie en de organiserende Amsterdamse organisaties zullen nu alle buurtverenigingen, actiegroepen en andere maatschappelijke organisaties oproepen om op 19 september in Amsterdam op straat evenementen en demonstraties te organiseren. De gemeente rest dan slechts het daadwerkelijk afsluiten van de wegen met dranghekken, strobalen, etc. Zodoende kunnen toch nog zoveel mogelijk straten autovrij worden die dag.
Steun van Pronk en Netelenbos
In een recente brief aan het LOAZ schrijft minister Pronk na ampel overleg met zijn ambtgenoot Netelenbos: Uw initiatief heeft mijn sympathie. Ik ben uiteraard bereid om bij voorkomende gelegenheid uw oproep voor een Autovrije Zondag te ondersteunen vanuit mijn verantwoordelijkheid .
Rotterdam loopt voorop
Rotterdam heeft op 3 juli al een voorproefje gehad. Onder het motto "De binnenstad anders bereikbaar" beleefde de stad op 3 juli jl. zijn eerste autovrije zaterdag. De Coolsingel en de Erasmusbrug werden voor het autoverkeer afgesloten. De gemeente probeerde op die manier zijn inwoners te verleiden de alternatieven voor de auto te ontdekken. Bus, metro, trein, fiets(taxi) en zelfs een kameel(!) zorgden voor alternatief vervoer.
Kerken: "Mobiliteit beperken"
De werkgroep Kerk & Milieu van de Raad van Kerken steunt de actie voor een Autovrije Zondag van harte. De zorg voor de schepping en de rust en het welzijn van mensen, dieren en planten en daaruit voortvloeiend het streven vervuilende mobiliteit te beperken horen zeker op de agenda van de Raad, aldus een brief die de Raad van Kerken onlangs stuurde aan het LOAZ.
Zonder auto goedkoper naar dierentuin
Ook Ouwehand Dierenpark in Rhenen wil een bijdrage leveren aan de vermindering van de automobiliteit. Daarom geven ze iedereen die op 19-09-99 aantoonbaar met een alternatieve vorm van vervoer komt een aantrekkelijke korting op de toegangsprijs. De dierentuin in Rhenen laat hiermee het goede voorbeeld zien. Twee weken geleden nog dreigde een andere dierentuin, Artis in Amsterdam, de gemeente voor de rechter te slepen als er in die stad een Autovrije Zondag komt. Het LOAZ en Milieudefensie zijn van mening dat Artis daarmee helaas een kans laat liggen om zich te profileren als een milieubewuste onderneming met oog voor duurzaamheid.
Voor meer informatie:
LOAZ / Milieudefensie, Postbus 19199, 1000 GD Amsterdam
Secretariaat LOAZ: 030 - 6372621
Milieudefensie: 020 - 5507333, Fax: 020 - 5507310
E-mail: autovrij@milieudefensie.nl, website: www.autovrijezondag.nl