Help, ik kan dit niet allemaal lezen!
'Information overload', te veel informatie om te kunnen verwerken. Dat risico loop je als je je abonneert op een aantal E-mail mailing lists. Je zou graag 'bij blijven', maar kan niet alles lezen. En eigenlijk komen er best veel berichten langs die je totaal niet interesseren.
Opzeggen dan maar? Maar dan mis ik ook al die wel belangrijke info...Dit probleem overvalt veel mensen wanneer zij zich 'op Internet' begeven: hoe ga je om met de enorme stroom informatie, het 'informatie-management'.
Eigenlijk is het vreemd dat dit probleem vooral de kop opsteekt in relatie tot E-mail mailing lists. Als het gaat om het lezen van de krant accepteert iedereen dat je niet de hele krant kunt uitspellen. Sterker, zelfs in je favoriete krant staat een boel wat je totaal niet interesseert. Ook bij TV kijken accepteert iedereen dat je moet selecteren, zeker nu bijna iedereen tientallen TV-kanalen ontvangt. En dat geldt natuurlijk ook voor E-mail mailing lists.Selecteer je informatie
- Als je een paar abonnementen hebt op mailing lists, wordt de hoeveelheid E-mailtjes die je ontvangt soms erg groot, te groot lijkt het.
- Accepteer allereerst dat je niet alles kunt volgen. Niemand verplicht je alles te lezen.
Blijf echter alert op mailing lists die je wel moet lezen. Als je bijv. lid bent van een bestuur dat via een mailing list 'vergadert', dan moet je natuurlijk wel bij de les blijven. E-mail is in zulke gevallen net zo belangrijk als een gewone brief of fax, laat dergelijke berichten niet ondersneeuwen.- Stel je (informatie-) prioriteiten vast en selecteer daarop. Niet gelezen berichten kun je nog even 'in archief' achter de hand houden, maar haal regelmatig de bezem door je bestanden en wis oude berichten resoluut.
- De computer kan een deel van de selectie al automatisch doen. Maak een paar extra folders, mappen of directories en gebruik de 'mail filters' van je programma om E-mailtjes te sorteren (zie de helpbestanden of handleiding van je E-mail programma). Je kunt zo bijv. verschillende mailing lists apart archiveren of alle berichten van een bepaalde afzender automatisch laten wissen.
- Schroom ook niet je informatiebehoefte regelmatig bij te stellen en abonnementen op te zeggen. Soms is het wel nodig dat even mee te delen: Als je regelmatig zelf berichten stuurde naar een E-mail mailing list, denken anderen misschien dat je nog steeds van de partij bent, maar niet reageert.
- Voel je vooral niet schuldig zo veel 'weg te gooien', te verspillen. E-mail mailing lists zijn een van de meest milieuvriendelijke media. De verspreiding van een bericht kost enkel een paar 'stroompulsjes' per abonnee. Lezen doen we natuurlijk papierloos vanaf het scherm! Alle (wel of niet) gelezen berichten mogen straffeloos weggegooid worden. Je hoeft er niet mee naar de papierbak, het levert geen afval op: het stukje harddisk wordt 100% recycled.
Kortom: lees zoals je een krant of tijdschrift leest: pik de krenten uit de pap en druk (al dan niet met passend commentaar) vooral veelvuldig op de 'delete' knop! (Dat lucht soms meer op dan een spelletje).
En net als een krant zeg je een E-mail mailing list op als er te weinig interessants voor je in staat of je er helemaal niet meer aan toe komt.Meer in eigen hand
Toegegeven: de vergelijking met media als de krant of TV gaat niet helemaal op. Informatie via die kanalen is al geselecteerd, bewerkt en 'hapklaar' gemaakt. Sommige E-mail mailing lists werken ook zo (E-zines, nieuwsbrieven, perslijsten e.d.), maar de meeste mailing lists zijn 'publieke platforms'.Iedereen kan berichten posten, op elkaar reageren. Vaak zit er geen redactie (met prullenbakken) tussen. Maar lang niet iedereen kan die verantwoordelijkheid aan en houdt rekening met z'n mede-abonnees. Komma-neukerij, privé-discussies, soms zelfs scheldpartijen, het kan uiterst vervelend worden. Soms worden zeer waardevolle E-mail mailing list zo om zeep geholpen door een paar 'vandalen': iedereen zegt op, het medium verdwijnt.
Aan de andere kant staat jouw keuzevrijheid. E-mail mailing lists (en ook nieuwsgroepen) stellen je in staat je eigen informatiemix samen te stellen. Je kunt informatie aanboren die in de massamedia niet of nauwelijks aan bod komt. Sommige mailing lists kun je beschouwen als 'forum van deskundigen', die graag je vragen beantwoorden. Je kunt met de juiste mix van abonnementen wellicht zelfs een abonnement op een (duur, vervuilend) vaktijdschrift uitsparen.
Maar je bent ook eigen redacteur: je moet zelf 'nieuwsgaren' uit de stroom die binnenkomt. Dat is wat meer werk dan 'voorgekauwde' informatie consumeren: de prijs van een onafhankelijke informatievoorziening.Belangrijke afwegingen voor een abonnement
- Wat is een interessante E-mail mailing list: komt er regelmatig genoeg iets langs dat in mijn straatje past. Verwacht niet dat alles interessant is, niemand verwacht ook dat je alles leest.
- Blijken voldoende afzenders/organisaties betrouwbare informatie te leveren: is deze E-mail mailing list van belang om 'bij te blijven' of van journalistieke waarde (bijv. voor een eigen publicatie).
- Wat is een interessante mix: met welke abonnementen dek ik mijn interessegebieden.
- Het feit dat bepaalde E-mail mailing lists de snelste en meest actuele nieuwskanalen zijn binnen hun 'vakgebied'.
- Het feit dat veel E-mail mailing lists tevens een platform zijn: je kunt ook zelf nieuws verspreiden, info navragen en (afhankelijk van gestelde regels en doelgroep) ook discussieren of elektronisch vergaderen: je hebt een publiciteitskanaal, vraagbaak en klankbord achter de hand.
- Het feit dat veel E-mail mailing lists 'democratische', open kanalen zijn: niet een redactie bepaalt wat 'nieuws' en 'belangrijk' is, dat bepalen de afzenders zelf. De lezer is vervolgens eigen redacteur en doet eigen nieuwsgaring.
Een abonnement op een E-mail mailing list kost altijd wat tijd, zelfs als je elk bericht ongelezen wist. De afweging is: Staat die tijd in verhouding tot het profijt dat je ervan hebt.
Voor meer over E-mail mailing lists: zie het menu.
Boyd Noorda© 17 maart 1999 Socia Media, Den Haag.
Gebruik of overname van deze tekst is alleen mogelijk na schriftelijke toestemming.
Een link maken naar deze pagina mag uiteraard wel.
menu | dDH